Dostupni linkovi

Počela vakcinacija u tržnom centru u Novom Sadu


Vakcinacija u tržnom centru u Novom Sadu

U tržnom centru "Promenada" u Novom Sadu otvoren je punkt za vakcinaciju, a građani su prvog radnog dana mogli da biraju između vakcine „Sinofarm“ kineskog proizvođača i nemačko-američkog Fajzer/Biontek-a.

Kako je novinarima rečeno prilikom otvaranja, punkt je organizovan od strane lokalnog Doma zdravlja, a radno vreme će biti svakog dana od 10 do 18 časova.

„Odlučila sam se za ovo mesto jer ide bez zakazivanja. Ranije sam zakazala termin, ali nisam uspela da odem, pa sam sad došla. Odlučila sam se za kinesku, mislim da je najbezbednija“, rekla je jedna Novosađanka nakon što je primila prvu dozu te vakcine.

„Ovo mi je najzgodnije, jer nisam odavde, pa ne mogu tek tako zakazati, a ovo je ovako usput. Inače bih se i ranije vakcinisao, ja sam mnogo na terenu, pa sam i zbog toga hteo“, rekao jedan građanin koji je bio među prvima koji su primili vakcinu u tržnom centru.

Član gradskog veća za zdravstvo u Novom Sadu, Dragan Stajić, rekao je novinarima da je u tom gradu u Vojvodini vakcinisano tri četvrtine građana koji su stariji od 80 godina i 60 odsto u starosnoj kategoriji preko 60 godina.

„Da bismo motivisali one radno sposobne stanovnike, ideja je bila da vakcina bude što dostupnija i da ih motivišemo da prime vakcinu. Da se svaki deseti posetilac ovog tržnog centra vakciniše, mislim da bi to bio ozbiljan uspeh“, rekao je on.

Novi Sad je prvi grad u Srbiji gde je omogućena vakcinacija u tržnom centru. Slični punktovi biće otvoreni i u Beogradu 6. maja.

Kako se navodi na sajtu tržnog centra "Ušće" u Beogradu, građani će u tom centru moći da se vakcinišu svakog dana od 9 do 21 čas. Proces vakcinacije će se odvijati na trećem spratu "Ušća".

Kako se navodi u najavi, u četvrtak 6. maja za prvih 100 vakcinisanih biće obezbeđeno 100 šoping vaučera u vrednosti od oko 26 evra za kupovinu u Ušću.

U petak, 7. maja za prvih 50 vakcinisanih biće obezbeđeno 50 šoping vaučera u vrednosti od oko 42 evra za kupovinu u jednom od butika, dok će u subotu 8. maja za prvih 100 vakcinisanih biti obezbeđeno 100 poklon paketa jedne od kompanija.

U Srbiji su dostupne četiri vakcine: američko-nemačkog proizvođača Fajzer/Biontek, ruski Sputnjik V, kineski Sinofarm i AstraZeneka.

Ruski Sputnjik V i kineski Sinofarm nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove.

XS
SM
MD
LG