Dostupni linkovi

Trudeau: 'Imamo informacije da je Iran srušio avion'


Spasilačke ekipe na mjestu pada aviona, Iran
Spasilačke ekipe na mjestu pada aviona, Iran

"Imamo informacije iz raznih izvora, uključujući saveznike i infomacije naše službe, da je iranski protivvazdušni projektil srušio avion", rekao je u svom obraćanju u Otavi kanadski premijer Justin Trudeau.

On je istakao da je "moguće da avion nije srušen namjerno".

Trudeau je takođe dodao da je neophodno sprovođenje temeljite i kredibilne istrage te da je prerano da okrivljuju bilo koga za rušenje aviona.

U rušenju ukrajinskog aviona sjeverozapadno od Teherana, od 176 preminulih putnika i članova posade, 63 osobe su bile iz Kanade.

Kanada radi sa saveznicima na istrazi, rekao je Trudeau i dodao da je iranski ministar vanjskih poslova posvećen nastavku dijaloga sa Kanadom.

Trudeau je takođe rekao da je Iran najavio da će zadržati crnu kutiju aviona, ali da su ukrajinskom predsjedniku rekli da će njihovim istražiteljima biti omogućen pristup.

Kanada je 2012. godine prekinula diplomatske odnose sa Iranom i Italija obično djeluje kao posrednik za komunikaciju između Otave i Teherana.

Šef iranskog civilnog vazduhoplovstva Ali Abedzadeh odbacio je tvrdnje o tome da je ukrajinski avion, koji se srušio 8. januara u Teheranu, pri čemu je poginulo 176 ljudi, oboren projektilom i takve izvještaje nazvao "nelogičnim glasinama".

Američki mediji objavili su ranije da je avion najvjerovatnije oboren projektilom iranske protivvazdušne odbrane, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, prenio je BBC.

Jedan od zvaničnika je izjavio da su američki sateliti detektovali lansiranje dvije rakete malo prije nego što je ukrajinski avion oboren, prenio je Reuters dodajući da dva neimenovana zvaničnika vjeruju da je u pitanju nesreća.

U međuvremenu je Newsweek citirao Pentagon i više obavještajne zvaničnike SAD-a, kao iračke zvaničnike koji kažu da vjeruju da je ukrajinski avion pogođen raketom ruske proizvodnje Tor. Reuters je naveo da je Pentagon odbio da daje komentare.

Ranije je jedan od viših sigurnosnih zvaničnika Ukrajine Oleksej Danilov saopštio da ispituje mogućnost da je raketni udar oborio avion.

Pad aviona desio se samo par sati nakon što je Iran izveo raketne napade na iračke baze u kojima borave američke snage, zbog čega su, navodi Reuters, pojedini nagađali da je možda i avion pogođen. Iranski napad na bazu predstavlja osvetu nakon što je vrhovni zapovjednik elitne jedinice Revolucionarne garde Irana Qasem Soleimani ubijen u petak u Bagdadu, u napadu dronom, po nalogu američkog predsjednika Donalda Trampa.

"Zatrpani smo raznim teorijama i spekulacijama o tragediji. Jasno je da svi želimo saznati istinu što prije. No u ovim slučajevima, brzina bi mogla ometati istinu. Moramo sačekati barem preliminarne rezultate istraživačke komisije", rekao je u obraćanju naciji ranije u četvrtak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Trump: Neko je mogao napraviti grešku

Američki CNN prenosi informaciju evropskih sigurnosnih zvaničnika koji kažu kako "vjeruju da su izvještaji koji ukazuju da je ukrajinski avion srušen greškom iranskim protuvvazdušnim projektilom, kredibilni".

Prethodno je američki predsjednik Donald Trump izjavio u četvrtak da bi pad ukrajinskog aviona u Teheranu, ubrzo nakon polijetanja, 8. januara mogao da bude greška, dodajući da ima loš predosećaj u vezi svega, ali nije ponudio nikakve dokaze za takve tvrdnje, javio je Reuters.

"Neko je mogao napraviti grešku", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, dodajući da ima određene sumnje, ali ne nudeći nikakve dokaze.

Iransko Ministarstvo saobraćaja u izjavi je navelo da "priča o projektilima koji napadaju avion uopšte ne može biti tačna".

"Nekoliko lokalnih i međunarodnih letova istovremeno je letjelo u iranskom vazdušnom prostoru na istoj nadmorskoj visini od 2.400 metara", saopšteno je iz ministarstva.

Britanija: Izvještaji o padu zabrinjavajući

Velika Britanija želi transparentnu istragu o padu ukrajinskog aviona u Iranu, rekao je portparol premijera, nakon što su Boris Johnson i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarali telefonom.

"Premijer je rekao da mora da postoji puna, kredibilna i transparentna istraga o tome šta se desilo", rekao je portparol, prenosi Reuters.

Upitan o izvještajima o uzrocima nesreće, od kojih se u nekima pominje i mogućnost udara projektila ili terorizma, portparol je rekao: "Ne želim da spekulišem u vezi cijele situacije, ali izvještaji koje smo vidjeli su veoma zabrinjavajući".

Zelenski: Iran obećao potpuni pristup podacima

Zelenski je rekao da mu je predsjednik Irana obećao da će ukrajinski istraživački tim imati potpuni pristup istrazi o padu ukrajinskog aviona Boeing 737-800 International Airlinesa, koji se dogodio 8. januara u Teheranu.

"Hasan Rohani je naglasio da će obezbijediti stručnoj ekipi iz Ukrajine pristup svim neophodnim podacima", rekao je Zelenski.

Svih 176 putnika i članova posade poginulo je kada se avion srušio nakon polijetanja sa aerodroma Imama Homeinija u Teheranu.

Iransko civilno vazduhoplovstvo objavilo je preliminarni izvještaj dan nakon pada ukrajinskog aviona. Istražitelji su rekli da je avion zahvatio požar prije nego što se srušio.

U izvještaju je navedeno da je u padu aviona poginulo 146 Iranaca, 10 Afganistanaca, 11 Ukrajinaca, pet Kanađana i četiri Šveđana. No u izvještaju se takođe navodi da su možda neki od preminulih imali druga državljanstva. Ukrajinske vlasti saopštile su da su u nesreći stradala 82 Iranca, 63 Kanađana i 11 Ukrajinaca.

Pomoć pri analizi crne kutije

U razgovoru za CNN, šef iranskog civilnog vazduhoplovstva Ali Abedzadeh rekao je da će im možda biti potrebna vanjska pomoć kako bi dekodirali crnu kutiju aviona, zbog štete koja je načinjena na njoj.

"Crna kutija ovog Boeinga 737 je oštećena. Ukrajinski avijatičarski stručnjaci došli su danas u Teheran i imali smo sesiju sa njima. Od sutra će krenuti da dekodiraju podatke", rekao je Ali Abedzadeh dodavši da ukoliko postojeća oprema ne bude dovoljna, Iran će kutiju predati 'stručnjacima iz Francuske ili Kanade'.

"Onda, šta god da bude rezultat, on će biti objavljen i podijeljen sa svijetom", rekao je Abedzadeh.

Iran je takođe saopštio da neće dati crnu kutiju aviona američkim zvaničnicima, niti predstavnicima američkog proizvođača Boeing aviona.

Teheran nije obavezan da to učini i prema međunarodnim avijatičarskim pravilima očekuje se da će biti vodeći istražitelj, dok će Ukrajina, kao zemlja u kojoj je avion registrovan, sudjelovati u istrazi.

XS
SM
MD
LG