Dostupni linkovi

Ukrajina obilježava Dan žalosti, Zelenski pozvao na strpljenje


Dan žalosti obilježava se u Ukrajini zbog pada aviona u kojem je poginulo 176 osoba

Dan žalosti obilježen je 9. januara u Ukrajini zbog pada aviona u kojem je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se naciji dan nakon nesreće rekavši da je država spremna pružiti pomoć porodicama koje su izgubili članove u nesreći te je upozorio da "katastrofa nije tema za senzacionalizam na društvenim mrežama i teorije zavjere".

"Potrebno nam je strpljenje, izdržljivost i mudrost. Ova zastrašujuća priča trebala bi naučiti sve nas, svakog stanovnika Ukrajine i svakog svjetskog lidera, da cijeni ljudski život", rekao je Zelenski.

Svih 176 putnika i članova posade poginulo je kada avion ukrajinske kompanije Boeing 737-800 International Airlinesa srušio nakon polijetanja sa aerodroma Imama Homeinija u Teheranu.

Iranski izvještaj navodi da je pad aviona bio nesreća, te da podaci pokazuju da je avion zahvatio požar i da se pokušao vratiti prema aerodromu prije no što se srušio. Oni su također rekli da da članovi posade ukrajinskog aviona koji se srušio u Iranu nisu uputili poziv za pomoć.

Kijev traži da njegovi istražitelji pretraže mjesto pada koje se nalazi jugozapadno od Teherana kako bi pronašli ostatke ruske rakete koju je navodno koristila iranska vojska, piše Reuters. U početnom izvještaju iranske Organizacije civilnog zrakoplovstva navedeno je da je avion imao tehnički problem koji nije specificiran.

Kanadski sigurnosni izvor rekao je za Reuters da postoje dokazi da je jedan od motora bio pregrijan.

Pad aviona desio se samo par sati nakon što je Iran izveo raketne panade na iračke baze u kojima borave američke snage, zbog čega su, navodi Reuters, pojedini nagađali da je možda i avion pogođen.

"Zatrpani smo raznim teorijama i spekulacijama o tragediji. Jasno je da svi želimo saznati istinu što prije. No u ovim slučajevima, brzina bi mogla ometati istinu. Moramo sačekati barem preliminarne rezultate istraživačke komisije", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je također u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom pozvao britanske istražitelje da se priključe istrazi.

U izvještaju je navedeno da je u padu aviona poginulo 146 Iranaca, 10 Afganistanaca, 11 Ukrajinaca, pet Kanađana i četiri Šveđana. No u izvještaju se također navodi da su možda neki od preminulih imali druga državljanstva. Ukrajinske vlasti saopštile su da je u nesreći stradala 82 Iranca, 63 Kanađana i 11 Ukrajinaca.

XS
SM
MD
LG