Dostupni linkovi

Samoopredeljenje proslavlja izborni rezultat
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Samoopredeljenje proslavlja izborni rezultat

Izbori na Kosovu: Opozicija preuzima vlast, koaliranje neizbežno

  • Na izborima se izdvojile dve opcije: Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, i Demokratski savez Kosova, koji vodi Isa Mustafa
  • Na glasanje je izašlo 44 posto glasača od 1,9 miliona građana s pravom glasa
  • Glasalo se u svih 38 opština, u 895 biračkih centara
  • Za 120 poslaničkih mesta takmičilo se 1.067 kandidata iz 25 političkih subjekata

Prevremene parlamentarne izbore na Kosovu raspisao je predsednik Kosova Hašim Tači, nakon što je šesti saziv Skupštine Kosova raspušten u avgustu, čime je otvoren put za raspisivanje izbora.

Do ovakve političke situacije na Kosovu došlo je nakon što je premijer Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Hagu.

15:07 7.10.2019.

"Kosovo nije daleko od Beča i imamo značajnu kosovsku zajednicu u Austriji. Rezultat jučerašnjih izbora trebao bi nas zanimati", napisao je na Tviteru Josef Weidenholzer, austrijski političar i bivši evroparlamentarac.

14:56 7.10.2019.

Haziri: Na osnovu aktuelnih rezultata, mandat za vladu ima Kurti

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Lutfi Haziri rekao je za RSE da neće početi pregovore o novoj vladi dok se ne završi prebrojavanje svih glasova.

"Rezultat je vrlo tesan i čekamo prebrojavanje svih glasova, uključujući uslovne glasove, glasove dijaspore i glasove za poslanike, a onda može da počne proces o pregovarima. Razlika je mala, u pitanju je jedno poslaničko mesto, ali to daje mandat lideru Samoopredeljenja", kaže Haziri.

Na osnovu aktuelnih, preliminarnih rezultata, Samoopredeljenje i DSK će zajedno dobiti 61 mjesto u Skupštini, što je minimalni broj glasova potreban za formiranje vlade.

13:50 7.10.2019.

"Građani Kosova dali su najviše glasova Samoopredeljenju, stranci koja nema iskustva u vlasti, nezadovoljni prethodnim partijama na vlasti i spremni za nešto novo", kaže za RSE Tobi Vogel iz Berlinskog saveta za politiku demokratizacije.

U pogledu dijaloga sa Srbijom, Vogel kaže da će položaj kosovskog predsednika Hašima Tačija i njegova uloga u dijalogu oslabiti, a da će lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti sigurno biti izraziti protivnik teritorijalne razmene između Kosova i Srbije, koju Tači zagovara.

13:47 7.10.2019.

Tahiri: Rezultati izbora pokazali su želju za promenu

Kosovski analitičar Ramuš Tahiri u izjavi za RSE je kazao da su rezultati izbora na Kosovu pokazali želju za promenu, navodeći da su dosadašnje opozicione partije, pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, pobednici naspram dosadašnje vladajuće koalicije.

Ramuš Tahiri
Ramuš Tahiri

"Isto tako, uslovno rečeno, partije proizašle iz rata nisu pobedile ili brojčano imaju veliki pad. Inicijativa Fatmira Ljimaja, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, zabeležila je pad, a isto tako i Demokratska partija Kosova Kadrije Veseljija", kazao je on.

Tahiri dodaje da, shodno Ustavu, Vladu Kosova formira partija koja ima najviše glasova, u ovom slučaju Samoopredeljenje, koja takođe i nominira predsednika parlamenta.

"Kurti je već ranije rekao da ako pobedi on treba da bude premijer zato što je to volja građana, a rekao je i da Vjosa Osmani, kandidatkinja Demokratskog saveza Kosova, treba da bude predsednica Skupštine, međutim, znamo da ona nije čelnica te političke partije. Prema Ustavu, prva partija formira koaliciju i treba da ima potrebnih 61 glas. Ovim preliminarnim rezultatima, Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova imaju 64 glasova, shodno tome da li će Ljimaj da prođe cenzus ili ne. U slučaju da prođe, onda će ove dve imati 61. Dakle, one mogu formirati vladu Kosova, a ako im se dodaju još 20 glasova manjinskih zajednica, onda imaju dvotrećinsku većinu. Na Kosovu sada postoje i primedbe na Srpsku listu a izgleda da ona neće biti važan faktor u vladi iako ima dva rezervisana ministarska mesta, ukoliko vlada bude imala više od 13 ministarstva", kazao je Tahiri.

Na pitanje da li je Demokratski savez Kosova spreman da uđe u koaliciju sa Kurtijem i da Kurti bude premijer, Tahiri je naglasio da do toga treba da dođe a kako ne Kosovo ne bi ponovo otišlo u izbore.

"Ako se ponovo ide u nove izbore i ako kritika padne na Demokratski savez Kosova zbog tvrdoglavog stava, onda Samoopredeljenje još više raste, a Demokratski savez će pasti jer će ga narod okriviti zbog politike koja ne izgleda kompromisna", istakao je Tahiri.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG