Dostupni linkovi

Zataškavanje seksualnog zlostavljanja tinejdžerki u Uzbekistanu


Zvaničnici su prikrivali seksualno zlostavljanje tinejdžerki sve dok nevladina organizacija nije otkrila zločin.
Zvaničnici su prikrivali seksualno zlostavljanje tinejdžerki sve dok nevladina organizacija nije otkrila zločin.

Piše: Farangis Najibullah

Skandal u koji su umiješani zvaničnici regionalne vlade osuđeni za seksualno zlostavljanje u hraniteljskom domu u Uzbekistanu bio je velika sramota za vladu, koja je posljednjih godina raspustila dječije domove iz sovjetskog doba u korist smještaja siročadi ili nezbrinute djece u porodične domove, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Prema navodima Vrhovnog suda Uzbekistana, tužioci u zapadnoj provinciji Horazm nedavno su osigurali ponovno suđenje bivšem šefu regionalnog odjela za pravosuđe i bivšem šefu lokalne agencije za vanredne situacije, koji su izbjegli zatvor u septembru 2022. godine, uprkos tome što su osuđeni za "seksualni kontakt sa maljoletnicima".

Tužioci u Horazmu su potom uložili žalbe na kazne, rekavši da su preblage, ali je apelacioni sud u decembru 2022. potvrdio tu presudu.

Detalji o zlostavljanju držani su podalje od strogo kontrolisanih uzbekistanskih medija sve do opsežnog izvještaja Nemolchija ("Ne ćuti") krajem marta, nezavisne nevladine organizacije koja se bori protiv rodno zasnovanog nasilja i promoviše seksualnu ravnopravnost. Grupa takođe pruža platformu za žrtve rodno zasnovanog nasilja da podijele svoje priče i potraže pomoć i savjet.

Prema izvještaju Nemolchija, koji su naširoko prenijeli uzbekistanski mediji, zlostavljanje se dogodilo u kući hranitelja u maju 2021. godine u gradu Urgenču na zapadu Uzbekistana. Hraniteljica je prisilila tri djevojčice o kojima je brinula - starosti između 15 i 17 godina - na seksualni kontakt s dvojicom zvaničnika, navodi se u izvještaju Nemolchija. Zauzvrat, zvaničnici su navodno dostavili namještaj i hranu kući.

U izvještaju se navodi da se zlostavljanje nastavilo najmanje 10 mjeseci, pri čemu su dvojica službenika imali seksualne odnose sa maloljetnicama u hraniteljskom domu, kao I u stanu koji je regionalni odjel za pravosuđe iznajmio u službene poslovne svrhe. Kada su protestovale, djevojčice su navodno pretučene, izgladnjivane i izolovane od ostale djece.

Na svom prvom suđenju, regionalni zvaničnici su priznali da su imali seksualni kontakt sa djevojkama, ali su rekli da je to bilo sporazumno.

Zlostavljanje su na kraju otkrile pokrajinske vlasti, ali tada nije objavljeno. Na suđenju iza zatvorenih vrata u septembru 2022. godine, hraniteljici je izrečena kazna od pet i po godina zatvora, saopštila je Kancelarija glavnog tužioca Uzbekistana.

Dvojica zvaničnika osuđena su na 18 mjeseci "ograničene slobode", kazna koja podrazumijeva da im nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove tokom noćnih sati i ne smiju da napuste svoje matično područje bez dozvole.

Uz priču koja je izazvala široku medijsku pažnju širom Uzbekistana, istaknuti javni zvaničnici, uključujući predsjednicu Senata Tanzilu Narbaevu i najstariju kćerku uzbekistanskog predsjednika Saidu Mirzijoevu, oglasili su se pozivajući na detaljnu istragu i odgovarajuće kazne za počinioce.

Seksualno zlostavljanje djece nije bez presedana u dječjim domovima u Uzbekistanu. Sirotište u gradu Marghelon na istoku Uzbekistana zatvoreno je 2018. nakon što je otkriveno da su tamošnju djecu seksualno i fizički zlostavljali članovi osoblja.

Najmanje 10 osoba, uključujući upravnika sirotišta i njegovog zamjenika, zatvoreno je zbog premlaćivanja i silovanja djece pod njihovom skrbi, prisiljavanja maloljetnica na abortus i krađe finansijskih sredstava koje su osigurali vlada i donatori.

U Uzbekistanu, sirotišta iz sovjetskog doba, u kojima je nerijetko smješteno desetine djece, često se povezuju sa zanemarivanjem i zlostavljanjem. Posljednjih godina, uzbekistanska vlada je pokušavala da djecu koja su na državnom staranju smjesti u hraniteljske i usvojiteljske porodice.

Porodice koje žele da otvore svoje domove za nezbrinutu djecu moraju proći posebnu obuku. Prema predsjedničkom dekretu, u hraniteljskim domovima treba da bude smješteno najmanje troje, a najviše petoro djece, dok broj vlastite djece porodice ne smije biti veći od osmero.

Vlada pruža redovnu finansijsku podršku hraniteljskim i usvojiteljskim porodicama, a regionalni zvaničnici imaju zadatak da provjere dobrobit djece.

Posljednjih godina zatvorena su stara sirotišta u nekoliko uzbekistanskih provincija, uključujući Ferganu, Namangon, Navoi i Horazm, kao i u autonomnoj oblasti Karakalpakstan.

Neku od djece iz zatvorenih ustanova navodno su usvojili lokalni poduzetnici i državni službenici, uključujući i službenike za provođenje zakona.

Predsjednik Šavkat Mirzijojev posjetio je sirotište u Taškentu, avgust 2021.
Predsjednik Šavkat Mirzijojev posjetio je sirotište u Taškentu, avgust 2021.

Uzbekistanski predsjednik Šavkat Mirzijojev je 2021. godine izdao dekret kojim je naložio vladi da obezbijedi besplatne stanove za stariju djecu bez roditelja, starosti između 18 i 30 godina, ako nemaju gdje živjeti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG