Dostupni linkovi

Zatvorske kazne novinaru i aktivistima zbog protesta u Uzbekistanu


Dauletmurat Tajimuratov je advokat lista El Khyzmetinde (U narodnoj službi), gdje je prethodno bio glavni urednik.
Dauletmurat Tajimuratov je advokat lista El Khyzmetinde (U narodnoj službi), gdje je prethodno bio glavni urednik.

Sud u gradu Buhari na jugozapadu Uzbekistana izrekao je kazne za 22 osobe, uključujući advokata i novinara Dauletmurata Tajimuratova, optuženih za podrivanje ustavnog poretka zbog učešća u antivladinim protestima u autonomnoj regiji Karakalpakstan prošle godine.

Regionalni sud u Buhari je 31. januara osudio Tajimuratova na 16 godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za navodnu zavjeru za preuzimanje vlasti narušavanjem ustavnog poretka, organizovanjem masovnih nemira, pronevjerama i pranjem novca.

Tajimuratov je advokat lista El Khyzmetinde (U narodnoj službi), gdje je prethodno bio glavni urednik.

Četvorici optuženih, uključujući još jednu novinarku, Lolagul Qallykhanovu, izrečene su kazne nalik na uslovnu slobodu i odmah su pušteni iz pritvora.

Ostali optuženi osuđeni su na kazne zatvora od tri do osam i po godina. Ostaje nejasno kako su se optuženi izjasnili.

Uzbekistanske vlasti kažu da je 21 osoba poginula u Karakalpakstanu tokom protesta, koji su bili izazvani najavom početkom jula prošle godine o planiranoj izmjeni ustava koja bi potkopala pravo autonomne republike na samoopredjeljenje.

Nasilje u Nukusu, glavnom gradu u Karakalpakstanu, primoralo je predsjednika Shavkata Mirziyoeva da odustane od prijedloga.

Mirziyoev je optužio "strane snage" da stoje iza nemira, bez daljeg objašnjenja, prije nego što je odustao od predloženih izmjena.

Suđenje je počelo krajem novembra u Buhari, oko 600 kilometara od Nukusa i glavnog grada Taškenta.

Mirziyojev je na vlast došao 2016. godine nakon smrti svog autokratskog prethodnika Islama Karimova.

Karakalpaci su centralnoazijski narod koji govori turski jezik. Njihova regija je nekada bila autonomna oblast unutar Kazahstana prije nego što je postala autonomna unutar Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 1930., a zatim dio Uzbekistana 1936. godine.

Karakalpakstan je dom za manje od 2 miliona ljudi u zemlji od 35 miliona, ali pokriva više od jedne trećine teritorije Uzbekistana.

Evropska unija pozvala je na nezavisnu istragu o nasilju.

XS
SM
MD
LG