Dostupni linkovi

Uzbekistanke izbačene iz kuća koje im je 'poklonio' predsjednik


Suršida Tilaeva, samohrana majka dvoje djece, "dobila je" besplatnu kuću tokom posjete predsjednika Šavkata Mirzijajeva istočnom Uzbekistanu. Kaže da su joj lokalne vlasti već narednog dana naredile da napuste imovinu.

Kada su uzbekistanski zvaničnici rekli ženama u Andižonu da će njih osam i njihove porodice dobiti novoizgrađene gradske kuće u čast dolaska predsjednika Ševkata Mirzijojeva, vijesti su zvučale previše dobro da bi bile istinite, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

U ovoj dugo izoliranoj, post-sovjetskoj autokratiji, gdje su mediji snažno kontrolisani i gdje živi oko 32 miliona ljudi, tako se obično dešava.

"Na dan dolaska predsjednika došli su članovi Odbora za ženska pitanja Andižona i rekli su mi da se preselim u novi dom", kaže 35-godišnja Suršida Tilajeva, samohrana majka dvoje djece.

"U mom intervjuu [kasnije tog dana s televizijom Uzbekistan 24], sa suzama u očima, rekla sam da je moj otac [nedavno] umro, a predsjednik mi je, s očinskom brigom, dao mjesto za život."

Televizijskom reporteru je izjavila: "Osjećam se tako sretnom. Osjećam da sada imam domovinu. Hiljadu hiljada zahvalnosti našem predsjedniku. Otkada mi je otac umro, bio mi je potreban neko ko bi mogao štititi naša prava. Izgleda da [sada] imam oca."

Ali, dan nakon te pompezne predsjedničke turneje sredinom maja, koja je uključivala sastanak sa zahvalnim i presretnim ženama, zvaničnici iz Andižona su im rekli da se spakuju i odu.

Tilajeva je bila više nego šokirana.

Svi njeni prijatelji su joj čestitali nakon što su vidjeli vijest, kaže ona.

"Ali čim je predsjednik napustio Andižon, rečeno mi je da kuća već ima vlasnika i da ću smještaj dobiti drugi put", dodala je ona. "Onda sam shvatila da sam žrtva lažne predstave [lokalnih zvaničnika za predsjednika]."

Porodica Tilajeve nije bila jedini primjer.

'Lutke za obmanu'

Ona je rekla da je od sedam drugih žena i njihovih porodica iz lokalne zajednice koje su dobile nove kuće u susjedstvu, najmanje šest iseljeno odmah po okončanju predsjednikove posjete.

"Kada sam saznala da sam dobila novi stan, počela sam plakati i moliti se za predsjednika", rekla je 30-godišnja Mujasar Rahimova za uzbekistanski servis RSE. "Osim toga, za dolazak predsjednika zatraženo mi je da obučem novu haljinu ... o svom trošku. Morala sam platiti 300.000 soma (oko 31 eura) za tu haljinu. Naši (gradski) zvaničnici tražili su da i moja djeca budu pristojno obučena."

Zvaničnici su joj rekli, tvrdi ona, da bi porodica trebala izgledati "kao sretna porodica koja je dobila stan".

"Ali nakon [što je predsjednik otišao], oni su me izbacili iz tog stana", rekla je Rahimova. "Ispostavilo se da je to samo igra na jedan sat. Koristili su nas kao lutke za obmanu predsjednika."

Bruto domaći proizvod dobrostojećih Uzbekistanaca bio je daleko ispod Kazahstana i Turkmenistana - na oko 1.340 eura u 2017. godini - ali malo iznad ostala dva sovjetska susjeda Kirgistana i Tadžikistana, ukazuju najnoviji dostupni podaci Svjetske banke.

Nagla devalvacija u 2017. godini praćena je naporima da se privuče međunarodno kreditiranje i investiranje kako bi se pomoglo usmjeravanje njene ekonomije (komandnog stila) u dobrom pravcu, ali Uzbeci su i dalje uveliko podložni subvencijama i strogim službenim kontrolama cijena i proizvodnje.

Novinar koji je pratio predsjednikovu posjetu Andižonu izjavio je za RSE da su lokalni zvaničnici odabrali 10 novih kuća u čast Mirzijojeve posjete.

Izabrali su i nekoliko žena s kojima bi se predsjednik mogao susresti, koje su, po preporuci dizajnera, bile obučene u [tradicionalnu] nacionalnu odjeću”, rekao je novinar. "Kada je postalo izvjesno da će on posjetiti dom [određene žene ], zvaničnici su je brzo ispunili svim neophodnim namještajem. Odnekud su donosili skupe stolice."

Predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijajev
Predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijajev

Rahimova kaže da su zvaničnici rekli ženama da ne postavljaju nikakva pitanja predsjedniku, već da mu se samo zahvale i da se mole za njega.

Jedan zvaničnik u andižonskoj gradskoj upravi izjavio je za RSE da jedna od žena još uvijek živi u nekoj od novih kuća i da će stambene potrebe ostalih žena biti riješene "u skorijoj budućnosti".

Dok su pitanja i optužbe kružile iznad lokalnih zvaničnika, guverner Andižona Šukrat Abdurahmonov sastao se sa ženama 30. maja i rekao im da će sve one dobiti obećane "kuće". Za obmanu je okrivio zamjenika guvernera.

Mirzijojev je tokom posjete obišao i andižonsku četvrt Mustakilik i susreo se s ljudima koji žive u starim barakama.

"Nije lako živjeti u tako teškim uslovima. Posebno je nemoguće prihvatiti činjenicu da djeca ovdje žive", rekao je predsjednik. "Došao sam da se upoznam sa životnim uslovima ljudi ovdje, [i da radim] u kreiranju pristojnih uslova za sve porodice".

XS
SM
MD
LG