Dostupni linkovi

Ustavni sud Hrvatske: Odluke Stožera nisu protuustavne


Sud je odlučio da je odluka o nošenju maski za lice legitimna

Hrvatski sabor je u propisivanju mjera radi zaštite života i zdravlja ljudi kojima se ograničavaju temeljna ljudska prava i slobode postupao u granicama svojih ovlasti propisanih Ustavom, odlučio je Ustavni sud Hrvatske.

Jednako tako, sud je odlučio da je odluka o nošenju maski za lice legitimna, isto tako i svojevremena odluka o ograničavanju javnog prijevoza, o zabrani napuštanja prebivališta, o ograničenju radnog vremena trgovina, ograničenja ulaska u Hrvatsku i svih ostalih ukupno 27 mjera i akata koje je Nacionalni stožer civilne zaštite donio od početka epidemije korona virusa u Hrvatskoj 25. veljače, a čiju ustavnost i zakonitost je svojim zahtjevima za ocjenu ustavnosti dovelo u pitanje niz građana i oporbenih političara.

Jedino su, temeljem postupka što su ga sami inicirali, ocijenili da svojevremena zabrana rada nedjeljom nije ispunjavala zahtjev razmjernosti.

Grbin: Ustavni sud kasni nekoliko mjeseci

Jedan od podnositelja zahtjeva za ocjenu ustavnosti ovih odluka, član Predsjedništva oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske i kandidat za predsjednika stranke Peđa Grbin za RSE kaže kako Ustavni sud kasni nekoliko mjeseci.

„Ustavni sud je danas donio odluku, i to je jedino dobro što se danas dogodilo. Ova odluka kasni nekoliko mjeseci, a s obzirom da Ustavni sud - iako mu zakon to dopušta – sjednicu nije otvorio za javnost, mi naprosto ne znamo koji su bili argumenti i razlozi zbog kojih je Ustavni sud ovako odlučio. Za bilo kakav dalji komentar morat ćemo pričekati da bude objavljeno obrazloženje, pa da znamo što ih je vodilo u ovom odlučivanju,“ kaže Grbin.

S ocjenom da se kasni nekoliko mjeseci slaže se i većina ustavnih stručnjaka koja se o toj temi očitovala ovih dana.

Kao što lijeva opozicija već nekoliko mjeseci upozorava na politiziranost odluka Nacionalnog stožera Civilne zaštite, na činjenicu da nisu imali nikakve bitne primjedbe na održavanje parlamentarnih izbora usred epidemije, na njihovo gledanje kroz prste Katoličkoj crkvi i slično, podjednako tako Grbin ocjenjuje da je i ova odluka Ustavnog suda o radu Stožera bila - politička:

„Je li ova odluka politička ili ne? Ja mislim da je tu odgovor dao predsjednik Vlade Andrej Plenković kada je u subotu poslao jasnu poruku na koji način će se tretirati one koji su protiv rada Stožera,“ podsjetio je Grbin.

Naime, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u subotu kako je „dio onih kojih žele minirati rad Nacionalnog stožera i dovesti u pitanje kredibilitet njegovih odluka jasno identificiran", a da sam Stožer radi po zakonu.

HDZ je odluku Ustavnog suda pozdravio, a napali su je iz desničarskog Domovinskog pokreta. Dok kritike s lijeva upozoravaju na dvojbenu ustavnost i zakonitost odluka Stožera, Domovinski pokret i kleropopulistički Most uz to dodaju i sumnje u opravdanost samih mjera, jedna zastupnica Domovinskog pokreta otvoreno se protivila nošenju maske u saboru, a njen stranački kolega Zlatko Hasanbegović bio je u prvim redovima nedavnog zagrebačkog prosvjeda protiv antiepidemijskih mjera.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je nakon sjednice novinarima da su suci imali prilike temeljito raspraviti zahtjeve o kojima su odlučivali, a povodom traženja medija da sjednica bude biti otvorena za javnost, kazao je:

„Sjednice takvog tipa bile su predstave za javnost. Ako se sjećate, mi bi obukli toge, sve je bilo dogovoreno i izglasano prije, a onda bi se nas nekoliko dogovorilo: evo, predsjednica će reći kratki uvod, sudac izvjestitelj rekao bi još nešto, tko je za, tko je protiv i tako,“ pojasnio je Šeparović i kazao kako su se suci u njegovom mandatu odlučili za sadržajniji i temeljitiji pristup radu.

Hrvatsko novinarsko društvo oštro je prosvjedovalo što novinari nisu pušteni da prate rad sjednice, što i inače nije običaj.

Odbačen prijedlog za javnu raspravu

Pred početak sjednice odbačen je prijedlog troje mlađih ustavnih sudaca - Lovorke Kušan, Andreja Abramovića i Gorana Selanca da se prije današnjeg odlučivanja održi javna rasprava na kojoj bi sudjelovali stručnjaci i podnositelji tužbi.

“Mi smo smatrali da određena pitanja koja očigledno rade procjep u društvu, a ova pitanja dovode do dubokog procjepa, da bi to sve bilo potrebno raspraviti s uglednim stručnjacima i samim strankama te da bismo svi skupa od toga imali koristi. A i javnost bi imala uvid u sve argumente. Nakon te javne rasprave bi slijedila sjednica Ustavnog suda,“ kazao je novinarima Goran Selanec.

Ustavni sud Hrvatske će na posebnoj konferenciji za novinare detaljno predstaviti odluke i obrazloženja tih odluka, a one će biti objavljene i na stranicama Suda.XS
SM
MD
LG