Dostupni linkovi

Uspešne preduzetnice sa zapada Srbije


Zimnica, od zadovoljstva do posla (ilustrativna fotografija)
Zimnica, od zadovoljstva do posla (ilustrativna fotografija)

Od kada je pre 15 godina ostala bez posla, Svetlana Divac iz sela Ivanja kod Prijepolja, grada na jugozapadu Srbije, u svojoj bašti uzgaja voće i povrće, od kojih uz kombinaciju ukusa pravi kompote, džemove i slatko. Do sada je svoje proizvode uglavom poklanjala, a nedavno je dobila priliku da ih plasira na tržište.

Svetlana Divac je jedna od šest žena koje su, kroz nabavku opreme, dobile podršku nevladinog Forma žena Prijepolja da započnu sopstveni posao.

"Oni su mi obezbedili ambalažu, opremu. Obezbedili su mi to početno da ja mogu da radim. Sad mogu i da živim od toga što radim. Do sada sam radila za svoju dušu, a sada želim radim, da se time ozbiljno bavim", priča Svetlana Divac.

Pravi kompote od tikvica sa ukusom ananasa, džemove od ljubičica, slatko od bundeve.

Sad mogu i da živim od toga što radim. Do sada sam radila za svoju dušu, a sada želim radim, da se time ozbiljno bavim
Svetlana Divac


"Pravim od povrća i slatko i sokove. A onda voće kombinujem sa povrćem i pravim slatko-slane kombinacije. Na svom imanju proizvodim i voće i povrće, pa zašto to ne bih iskoristila i spojila lepo sa korisnim. Pravim džem od ljubičica, sirup od jorgovana, od zove. Sve biljke iz prirode koristim", kaže Svetlana Divac.

Osnaživanje žena sa sela

Žene u Srbiji čine više od polovine radnog sposobnog stanovništva, a žene preduzetnice nešto više od 30 odsto svih preduzetnika u Srbiji. To je bio jedan od razloga da Forum žena Prijepolja, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena promoviše žensko preuzetništvo i istakne značaj ekonomskog osnaživanja žena.

Kroz edukaciju 39 žena sa područja Zlatiborskog okruga, kako početnu ideju pretočiti u biznis plan, Forum žena Prijepolja je odabrao šest najboljih i omogućio im da započnu svoj biznis, pojašnjava koordinatoka projekta Daliborka Mališić.

"Žene su imale zadatak da napišu biznis plan i mi smo izabrali šest žena čije su ideje bile najbolje. To su uglavnom nezaposlene žene i žene sa sela", kaže Daliborka Mališić.

Podršku je dobila i Nada Lojaničić koja je u novovarškom selu Bukovik odlučila da zasadi 200 sadnica šipurka.

"Raspitivala sam se koja poljoprivredna kultura lako može na prostorima Zlatara da uspe, da zahteva manje rada i truda, da može žena da je obrađuje i odlučila sam se za plantažni uzgoj šipurka. Bila sam ohrabrena, da i mi žene treba samostalno da uđemo u neki biznis", kaže Nada Lojaničić.

Uspešne preduzetnice

Slavojka Reljić u porodičnoj kući u selu Jabuka kod Prijepolja pravi sapune.

"Svi su prirodni. Osnovna sirovina su maslinovo, palmino i kokosovo ulje. Dodajem eterična ulja, lekovito bilje, propolis, med. Može da se doda i heljdino, kukuruzno brašno, sve što se koristi za ishranu može da se doda i u sapun", navodi Slavojka Reljić.

Tokom jednogodišnjeg trajanja projekta, TV Forum iz Prijepolja medijski je promovisano i 20 preduzetnica koje su krako u biznisu kao primer dobre prakse uspešnih preduzetnica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG