Dostupni linkovi

Marljive žene Rudog


Ljubica Stanišić, Svetlana Vuković, Mitra Kepić i Daliborka Ljubojević
Ljubica Stanišić, Svetlana Vuković, Mitra Kepić i Daliborka Ljubojević

Zahvaljujući podršci SWG i Opštine Rudo članice Ženske inicijative Centra za odgovornu demokratiju Luna u partnerstvu sa Poljoprivrednom zadrugom Uvac – Rudo, krenule su u kontinuiranu proizvodnju marmelade i soka od maline. Svi zdravstveni i tehnološki uslovi su zadovoljeni pa se proizvodi ovih vrednih žena mogu naći u prodajnim objektima nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Na ovaj način žene su izašle iz anonimnosti i obezbedile sebi siguran posao.

Sve je krenulo pre pet godina osnivanjem Ženske inicijative u okviru Lune, kada su žene odlučile da pomognu jedna drugoj, izađu iz anonimnosti i pokažu šta znaju, da sve ono što proizvedu kod kuće a što je višak, plasiraju na tržište.

"I onda smo mi krenule, prvo tako da se one pojave na sajmu domaćih proizvoda, pre četiri godine, da posećujemo neke druge sajmove, da se družimo s nekim drugim ženama, da napravimo kontakte s drugim ženskim udruženjima. I tako je naša priča krenula", kaže direktorica Lune Svetlana Vuković.

Žene su na ovaj način videle svoju šansu da pokažu kreativnost, da pomognu i sebi i porodici. Na osnovu projekta, Luna je od Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj SWG u Jugoistočnoj Evropi Drina – Tara, obezbedila mini liniju za proizvodnju sokova i marmelade, u vrednosti većoj od 7.600 evra (15.000 maraka).

Direktorica Lune napominje da je u Rudom ekspanzija malinarstva – samo prošle godine u ovoj opštini proizvedeno je preko 600 tona maline i žene su odlučile da ovo voće prerađuju, uz partnerstvo s udruženjem malinara, Poljoprivrednom zadrugom Uvac-Rudo i Sirogojno Company.

"Svako od nas je napravio lanac vrednosti, da svako od nas radi svoj segment. Malinari su dobili laboratoriju za ispitivanje zemljišta, zadruga je dobila metal-detektor i kalibrator za kategorizaciju maline. Mi smo radili tu mini liniju. Bilo je pitanje kako krenuti. Udruženje kao udruženje uvek je u nekoj sivoj ekonomiji zato što to nije preduzetnička radnja koja može da plasira svoj proizvod. Onda smo u partnerskom odnosu sa zadrugom – mi proizvodimo jednu količinu soka za njih, a poljoprivredna zadruga plasira, ne samo sok nego sve proizvode od malina. Imamo fantastičan proizvod marmelade i slatko od malina", ističe Vuković.

Daliborka Ljubojević jedna je od žena koja radi na proizvodnji. Kaže da su urađene sve potrebne analize, prostor za proizvodnju odgovara HASAP-u (sistem za bezbjednost hrane), a distribucija za sada se vrši u prodajne objekte Rudog, Višegrada i Rogatice.

"Za mene ovo sve puno znači, jer sam inače pobornik zdravog načina ishrane, zdravog načina života. U saradnji sa tehnologom napravili smo sok koji nema u sebi nikakve hemikalije, što nam jeste bio interes. Sve nam je po evropskim standardima, velika je koncentracija voća a mala koncentracija šećera, po receptima naših baka i našeg iskustva. Spojili smo tradicionalno i moderno. Tako smo napravili proizvod koji nam je krenuo i u ugostiteljske objekte. I ljudi su jako zadovoljni", navodi Ljubojević.

"Nama to znači puno, sigurno i svim ostalim željama. Većina žena bi ovo radila, one su jako vredne, one su nosioci domaćinstva, budžeta. Znamo mi, svaka žena, šta vredi i šta znači svakoj kući, a žene vole i da su prikazane u društvu, a ne da su na marginama društva. Možda kroz neke projekte osnažiti žene za proizvodnju, različite vrste voća, crne ribizle, borovnice, aronije, da svaka ima to u svojoj proizvodnji, kod svoje kuće. Onda bismo zajedno taj sok plasirale i radile kao što radimo sad sa malinom koje imamo u ogromnim količinama", dodaje Daliborka.

Malinada
Malinada

"Meni ovo puno znači, pošto sam ja žena koja ima svoje gazdinstvo, bavim se poljoprivredom, uzgajamo stoku. Ovo mi mnogo znači i zbog druženja, nešto se novo nauči. A odlučila sam se na ovo zato što nisam nikad radila u nekoj firmi, kućni poslovi svi me vežu za kuću i tako nisam izlazila. Ovo mi je ujedno i izlazak. Proširićemo se, bićemo bolje, a imaćemo i prihode iz toga, da pomognemo porodicu", kaže Ljubica Stanišić iz Štrbaca.

Mitra Kepić je po struci medicinska sestra, ali nikada nije radila u struci. Iako je majka troje dece, podseća da se dobrom organizacijom sve postiže.

"Htjela sam nešto da radim, da se pokrenem. Ovo mi se mnogo svidjelo. Sve što je vezano za staro, za tradicionalno, to se meni dopada, a ovo su neki zdravi proizvodi koji se koriste, koje mogu i svojoj djeci da dam", kaže Kepić.

Ove preduzimljive žene napravile su značajne korake u osnaživanju žena, omogućile egzistenciju za sebe i svoju porodicu i, kako kažu, neće ovde stati.

Tržištu žele da ponude druge proizvode spremljene po bakinim receptima, pa je u planu i osnivanje društveno odgovornog preduzeća.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG