Dostupni linkovi

Kako tropske oluje dobijaju imena?


Praćeje putanje uragana Fiona koji je pogodio Dominikansku Republiku i Porto Riko, 18. septembar 2022.
Praćeje putanje uragana Fiona koji je pogodio Dominikansku Republiku i Porto Riko, 18. septembar 2022.

Tajfun, ciklon ili uragan, sve su to imena za istu moćnu tropsku oluju, ali se razlikuju po tome odakle dolaze.

Nanmadol, ime je tajfuna koji je poharao Japan u drugoj polovini septembra. Okarakterisan je kao supertajfun, jer je jedan od najsnažnijih tajfuna koji su ikada došli do kopna u Japanu.

Fiona je uragan koji je istovremeno kada je tajfun Nanmadol harao Japanom, pogodio Dominikansku Republiku i Porto Riko. Fiona je proglašena tropskom olujom druge kategorije sa udarima vjetra od 110 milja na sat i potencijalom da preraste u oluju četvrte kategorije, što je druga najviša oznaka za jačinu tropskih oluja.

Uragani se javljaju u Atlantskom okeanu i istočnom sjevernom dijelu Tihog okeana. Tajfuni se javljaju u zapadnom dijelu Tihog okeana. Tropski cikloni pojavljuju se u južnom Tihom okeanu i Indijskom okeanu.

Na primjer, kada je tropska oluja poharala Japan 2019. godine sa udarima vjetra od 135 milja na sat, prisiljavajući milione da se evakuišu iz svojih domova, nazvana je tajfun Hagibic. Ali oluja koja je razorila Bahame u septembru iste godine bila je nazvana uragan Dorian. A, kada je izuzetno moćna oluja pogodila Bangladeš, nazvana je ciklon Fani. Razlika između uragana, tajfuna i ciklona svodi se na lokaciju ali i na sezone u kojima se pojavljuju.

Riječ uragan potiče od riječi američkih Taino indijanaca i znači "zli duh vjetra".

Riječ tajfun vuče porijeklo od jednog od kineskih narječja i znači "veliki vjetar". U evropske jezike je došao preko portugalskog koji ovu riječ bilježi još od 1560.

Ciklon dolazi iz grčkog jezika od riječi koja znači "točak" ili "zmiju koja se uvija".

Sve tri vrste oluja su ciklonske, kružne oluje koje se stvaraju usljed toplog vazduha sa malim pritiskom u sredini, i čiji vjetrovi dostižu brzinu od 74 milje, odnosno 119 kilometara na sat. Različita terminologija se koristi kada se ovakve oluje pojave u različitim dijelovima svijeta.

Tropske oluje ženskog i muškog imena

Sve do ranih 1950-ih, tropske oluje i uragani pratili su se po godinama i redoslijedu kojim su se pojavljivali tokom te godine.

S vremenom se pokazalo da je korišćenje kratkih, lako pamtljivih imena u pisanoj i govornoj komunikaciji brže i smanjuje mogućnost zabune kada se dvije ili više tropskih oluja dogode u isto vrijeme. U prošlosti je dolazilo do zabune i lažnih glasina kada su vijesti o oluji emitovane s radio stanica pogrešno smatrane upozorenjima koja se tiču sasvim druge oluje koja se nalazila stotinama milja daleko.

Kako piše New Yorker, imena su isprva davana po redu alfabeta uz izbjegavanje "komplikovanih" slova, "Q", "U", "X" i "Z". Prvih 25 godina od početka imenovanja, tropske oluje i uragani su dobijali isključivo ženska imena. Ovo je djelimično nastavljalo tradiciju mornara koji su svojim brodovima davali imena po ženama koje nisu bile s njima u posadi.

Od 1978. i muška i ženska imena korištena su za identifikaciju oluja sjevernog Pacifika. Ovo je zatim usvojeno 1979. za oluje u atlantskom bazenu.

Na listi imena uragana koji se predviđaju u 2022. godini ima ih čak 21. Prvo ime je Alex, a posljednje Walter. Ovo je treća najaktivnija godina, koja je šesta u nizu godina koje su imale povećanu aktivnost uragana.

Satelitski snimak ciklona Batsirai koji ide prema Madagaskaru, 4. februar 2022.
Satelitski snimak ciklona Batsirai koji ide prema Madagaskaru, 4. februar 2022.

Meteorolozi su davno prije naučili da imenovanje tropskih oluja pomaže ljudima da zapamte oluju i bolje o njoj komuniciraju međusobno, ali i da, zahvaljujući boljoj komunikaciji budu sigirniji kada neka od jakih oluja pogodi obalu.

Ispostavilo se, kako piše New Yorker, da imena takođe utiču na to kako se ljudi pripremaju za oluju.

Jedna studija iz 2014. je analizirala podatke o smrtnim slučajevima povezanim sa uraganima tokom 26 godina. Ustanovljeno je da su uragani sa ženskim imanima uzrokovali više smrti od onih koji su dobijali muška imena. Studija je takođe uključivala eksperimente u kojima su učesnici bili pitani da rangiraju rizike od uragana nakon što im je pokazana mapa i pročitan opis nesigurnosti oko budućeg intenziteta uragana.

Uragan Aleksandar se činio više prijeteći od uragana Aleksandra, Viktor od Viktorije, Christopher je izgledao opasniji od Christine. Neimenovani uragani su po opasnosti rangirani slično kao i uragani sa ženskim imenima.

Nanosi pijeska na obali u Long Beachu u Kaliforniji tokom tropske oluje Kay, 10. septembar 2022.
Nanosi pijeska na obali u Long Beachu u Kaliforniji tokom tropske oluje Kay, 10. septembar 2022.

Studija je zaključila kao sugestiju da "oluja koja je dobila ime po cvjetu može da se učini manje prijeteća od one koja je dobila ime po ptici grabivljici".

Ova studija je, međutim, bila i dosta kritikovana, na primjer zbog toga što su samo ženska imena korišćena prije 1979., a predviđanja i pripremljenost je gotovo sigurno bilo skromnije u prošlosti, rezultati analize arhivskih podataka mogu biti nepouzdani.

Kada oluja dobija ime?

Tropska oluja dobija ime kada ispolji putanju rotirajuće cirkulacije i kada brzina vjetra dosegne 39 milja na sat, što je u kilometrima 63 kilometra na sat. Tropska oluja se pretvara u uragan kada vjetar dosegne brzinu od 74 milje na sat ili 119 kilometara na sat.

Stručnjaci su napravili liste imena uragana za većinu glavnih okeanskih bazena širom svijeta, piše portal Earth Sky, navodeći da danas postoji šest lista s imenima uragana koje se koriste za oluje u Atlantiku i sjeveroistočnom Pacifiku.

Ove liste se rotiraju na godišnjem nivou. Što praktično znači da će se ovogodišnja lista imena uragana za svaki od okeanskih bazena ponoviti za šest godina.

Arhivska fotografija iz avgusta 2005. godine kada je uragan Katrina pogodio New Orleans u saveznoj državi Louisiana.
Arhivska fotografija iz avgusta 2005. godine kada je uragan Katrina pogodio New Orleans u saveznoj državi Louisiana.

Postoje izuzeci u ovoj praksi jer Svjetska meteorološka organizacija stavlja izvan upotrebe imena izuzetno razornih uragana iz zakonskih razloga kao i razloga kulturne osjetljivosti ili istorijskih.

Na primjer, ime Katrina nije u upotrebi pošto je uragan tog imena 2005. napravio nezapamćenu štetu u New Orelansu.

Takođe, Svjetska meteorološka organizacija je 2019. gotine povukla imena Florence i Michael sa liste imena oluja u bazenu Atlantskog okeana. Florence i Michael su zamijenjeni imenima Francine i Milton. Uragani Florence i Michael, koji su pogodili obalu Sjeverne Karoline 2018., izazvali su ogromnu štetu i iza sebe ostavili na desetine žrtava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG