Dostupni linkovi

Kuba i Florida se spremaju za uragan 'Ian'


Pripreme za uragan Fiona koji je pogodio Karibe i istočnu Kanadu, te prethodio nadolazećem uraganu IAn koji prijeti Kubi i Floridi.
Pripreme za uragan Fiona koji je pogodio Karibe i istočnu Kanadu, te prethodio nadolazećem uraganu IAn koji prijeti Kubi i Floridi.

Kuba je u ponedeljak 26. septembra proglasila uzbunu za hitne slučajeve u svojih šest najzapadnijih provincija upozoravajući da je uragan pod nazivom "Ian" naglo ojačao. Florida je takođe pojačala pripreme uoči mogućeg udara.

Vlasti u Havani su saopštile da su spremne da evakuišu one iz najugroženijih područja, a istovremeno organizuju zalihe svježe vode za piće i medicinske usluge.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je da se Ian pojačava i da bi mogao preći preko zapadne Kube rano u utorak.

"Maksimalni vjetrovi su se povećali na skoro 135 kilometara na sat, dok će udari biti i veći", navodi se u saopštenju:

„Očekuje se brzo jačanje uragana tokom narednih dana, a predviđa se da će Ian postati veliki uragan".

Šest provincija Kube je stavljeno u stanje pripravnosti: Pinar del Rio, Artemisa, La Habana, Maiabekue, Cienfuegos i Isla de la Huventud.

Grad Tampa na Floridi će vjerovatno biti pod udarom uragana čiji je guverner Ron DeSantis proglasio vanredno stanje u svih 67 okruga. Procjenjuje se da će uragan stići u srijedu na Floridu.

"Ian će donijeti jake kiše, jake vetrove, iznenadne poplave, olujne talase, zajedno sa izolovanim aktivnostima tornada duž obale Zaliva Floride“, rekao je DeSantis na konferenciji za novinare u Talahasiju u ponedeljak.

On je upozorio građane da se pripreme za nestanke struje.

"Čak i ako oluja ne pogodi vaš region, imaćete zaista značajne vetrove, oboriće drveće, to će izazvati prekide u napajanju", rekao je DeSantis, upozoravajući i na verovatne poplave.

Guverner je pozvao stanovnike da se opskrbe hranom, vodom, lijekovima i gorivom, a aktivirao je 7.000 pripadnika Nacionalne garde za pomoć stanovništvu. Vlasti u nekoliko gradova Floride, uključujući Majami, Fort Loderdejl i Tampu, počele su da dijele stanovnicima džakove sa pijeskom kako bi im pomogli da zaštite svoje domove od rizika od poplava.

Predsjednik Džo Bajden je odobrio hitnu pomoć za 24 okruga na Floridi preko Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA).

NASA je saopštila da zbog uragana vraća svoju najmoćniju raketu, koja je trebalo da bude lansirana na Mjesec, u svoj skladišni hangar u svemirskom centru Kenedi na Floridi.

Na Karibima i dijelovima istočne Kanade se još uvijek sabira šteta nakon snažne oluje "Fiona", koja je prošla krajem prošle nedjelje, odnijevši nekoliko života. Kada je stigla na područje istočne Kanade, oluja je donijela intenzivne vjetrove od 120 kilometara na sat i obilnu kišu i talase do 12 metara.

XS
SM
MD
LG