Dostupni linkovi

Kuće i dalekovodi srušeni u oluji "Fiona" u Kanadi


Oluja "Fiona" u Stephenville, Newfoundland, Kanada, 24. septembar 2022.
Oluja "Fiona" u Stephenville, Newfoundland, Kanada, 24. septembar 2022.

Oluja "Fiona" koja je proteklih dana pogodila kanadsku obalu srušila je dalekovode i uništila nekoliko kuća.

Snažno olujno nevrijeme "Fiona" zahvatilo je istočni dio Kanade, sa udarima vjetra jačine uragana, skoro sedam dana nakon prolaska preko Kariba.

Zbog nevremena je u subotu bilo više od 500.000 potrošača na atlantskim obalama Kanade, a domovi su oštećeni uslijed jakih vetrova i kiše.

Upozorenje na tropsku oluju izdano je za atlantske oblasti Nova Škotska, Otok princa Edwarda, Newfoundland i New Brunswick, kao i u dijelovima Quebeca.

U Port aux Basques, s populacijom od 4.067 ljudi, poplave du odnijele kuće i poslovne zgrade, prenosi BBC. Dužnosnici su potvrdili da je izgubljeno najmanje 20 domova.

Vojska je raspoređena u Novu Škotsku kako bi pomogla u operaciji čišćenja.

Dijelovi pet oblasti uz Kanadi pogođeni su jakom kišom i vjetrom brzine do 160 kilometara na sat, a stotine hiljada ljudi ostalo je bez električne energije.

Kanadski premijer Justin Trudeau kaže da će vojska biti raspoređena u Novu Škotsku. Premijer je odgodio planirani odlazak u Japan, gde je trebalo da prisustvuje državnoj sahrani bivšeg premijera Šinzo Abea.

"Ukoliko postoji nešto što savezna vlada može učiniti da pomogne, mi ćemo biti tamo", kazao je.

"Fiona" se iz uragana transformirala u posttropsku oluju kasno u petak, ali meteorolozi su upozorili da bi i dalje mogla donijeti vjetrove uraganske jačine, kiše i ogromne talase.

Meteorolozi su prethodno upozorili da bi to mogla biti jedna od najjačih oluja koja je pogodila državu.

XS
SM
MD
LG