Dostupni linkovi

Bokeljska mornarica Kotor uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine


Bokeljska mornarica je najstarija bratovština (društvo) pomoraca na Jadranu

Bokeljska mornarica Kotor je zvanično uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine u četvrtak 16. decembra, kao prvo nematerijalno kulturno dobro koje je Crna Gora kandidovala za taj status.

“Kulturna baština Bokeljske mornarice Kotor: svečani prikaz sjećanja i kulturnog identiteta. Čestitke Crnoj Gori”, navodi se na Tviter objavi UNESCO-a.

Bokeljska mornarica je najstarija bratovština (društvo) pomoraca na Jadranu, a prema dostupnim podacima i najstarija na svijetu, navodi se na njihovoj internet prezentaciji.

Povodom kandidature za upis na listu svjetske baštine, iz Vlade Crne Gore je 2018. saopšteno da Bokeljska mornarica baštini 12 vjekova tradicije lokalne zajednice Boke Kotorske, gdje su se smjenjivali kulturni i politički sistemi, ali se Bokeljska mornarica uspjela očuvati zahvaljujući lokalnoj zajednici Kotora, Tivta i Herceg Novog, te porodičnim tradicijama koje su se ugradile u to kulturno dobro.

Podsjetimo, konačnom usaglašavanju Nominacionog dosijea za kandidaturu je prethodilo nezadovoljstvo među pripadnicima Hrvata u Crnoj Gori, jer prvobitna verzija dosijea nije decidno imenovala kult Svetog Tripuna, katoličke vjernike i pripadnike hrvatskog naroda.

Nakon višemjesečnih konsultacija Hrvatske građanske inicijative (HGI) sa tadašnjim Ministarstvom kulture, to je uvaženo, pa se u Nominacionom listu navodi i kult Sv. Tripuna, katolici i Hrvati, kao i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke Kotorske, koji su učestvovali u njenom očuvanju.

Po istorijskim indicijama i tradiciji Bokeljska mornarica je osnovana 809. godine, kada su kotorski pomorci preuzeli relikvije hrišćanskog sveca Tripuna, koji je kasnije proglašen zaštitnikom grada.

Tokom svog postojanja je bila humanitarna, pa vojna, a onda memorijalna organizacija kakva se očuvala do danas pod geslom "Fides et honor" (Vjera i čast).

Bokeljska mornarica je otvorena za sve koji poštuju ovo geslo i voljni su da doprinesu očuvanju tradicionalnih vrijednosti koje ona gaji, poruka je bratovštine.

O vrijednosti i kompleksnosti tog kulturnog nasljeđa govori 273 saglasnosti koje je trebalo pribaviti u pripremi Nominacionog dosijea Bokeljske mornarice.

XS
SM
MD
LG