Dostupni linkovi

Bokeljska mornarica korak bliže ka UNESCO listi


Bokeljska mornarica je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje baštini 12 vjekova tradicije lokalne zajednice Boke
Bokeljska mornarica je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje baštini 12 vjekova tradicije lokalne zajednice Boke

Bokeljska mornarica je prvo nematerijalno kulturno dobro koje Crna Gora kandiduje za status svjetske kulturne baštine UNESCO.

O vrijednosti i kompleksnosti tog kulturnog nasljeđa govori 273 saglasnosti koje je trebalo pribaviti u pripremi Nominacionog dosijea Bokeljske mornarice.

"Svi moramo biti sretni ovim ishodom, jer je ovo kruna četvorogodišnjih napora Bokeljske mornarice, Opštine Kotor i države Crne Gore da se kandiduje jedno takvo dobro. Ovo je veliki dan i za mornaricu, i Boku Kotorsku, i Crnu Goru", kazao nam je Aleksandar Dender iz Upravnog odbora Bokeljske mornarice.

Bokeljska mornarica je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje baštini 12 vjekova tradicije lokalne zajednice Boke.

"Na prostoru Boke smjenjivali su se kulturni i politički sistemi, ali se Bokeljska mornarica uspjela očuvati uprkos tim promjenama, zahvaljujući lokalnoj zajednici Kotora, Tivta i Herceg Novog i porodičnim tradicijama koje su se ugradile u ovo kulturno dobro", saopšteno je iz crnogorske Vlade nakon što su proteklih mjeseci Ministarstvo kulture i predstavnici hrvatskog naroda radili na konačnoj verziji dokumenta.

"Moram iskazati radost, jer ovim dokumentom kojim se uvažava nemjerljiv doprinos Hrvata u stvaranju i čuvanju Bokeljske mornarice, mi Crnu Goru predstavljamo kao multinacionalu i multikulturalnu. I to je dominantno današnja Crna Gora, što je svima na ponos", izjavio je za Radio Slobodna Evropa Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative (HGI).

No, usvajanju Nominacionog dosijea za upis Bokeljske mornarice na UNESCO listu, prethodilo je nezadovoljstvo među pripadnicima Hrvata u Crnoj Gori. Oglašavala se i Katolička crkva stavom da je Bokeljska mornarica dio katoličke tradicije koju u Boki predstavlja Kotorska biskupija.

"U najvećoj mjeri, od godine 1860. Bokeljsku mornaricu su sačuvali i baštinili kao nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe pripadnici Katoličke crkve i Hrvatskoga naroda, ne umanjujući značaj i doprinos svih ostalih koji su se u nju ugradili i s njom identificirali. Ona zasigurno danas jeste nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe Crne Gore, ali ne i crnogorsko nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe", saopštila je tada Kotorska biskupija.

Pojedine političke partije iz Hrvatske pokušale su da polemiku prebace i na međudržavni nivo, a zastupnica u Evropskom parlementu Marijana Petir uputila je zastupničko pitanje Evropskoj komisiji, tražeći da se odredi prema namjeri da Crna Gora kandiduje Bokeljsku mornaricu za UNESCO.

"Hrvatska traži zajedničku nominaciju kojom će se kroz kandidaturu Bokeljske mornarice vrjednovati uloga Hrvata i značaj Svetog Tripuna", kazala je Petir.

Crna Gora ipak samostalno kandiduje Bokeljsku mornaricu za UNESCO, ali dosijeom koji je uvažio prigovore predstavnike Hrvata u Crnoj Gori. Kako njegova ranija verzija nije decidno imenovala kult Svetog Tripuna, katoličke vjernike i pripadnike hrvatskog naroda, iz HGI-ja su poručivali da će preispitati svoj status u vladajućoj koaliciji. Nakon višemjesečnih konsultacija sa Ministarstvom kulture, zadovoljni su konačnom verzijom.

"Sada mogu konstatirati da smo uvažili sve te činjenice. U nominacionom listu stoji i kult Sv.Tripuna, i katolici i Hrvati, koji su dominantno baštinili i baštine ovu važnu instituciju; a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke Kotorske, koji su učestvovali u njenom očuvanju. Tako da smo mi jako zadovoljni i, kako smo rekli u predizbornoj kampanji 'hrvatsko srce za Crnu Goru', danas to ponavljamo, s tim što to znači i 'hrvatska kultura za Crnu Goru'. Mnogo puta sam to rekao: Hrvati ne oduzimaju Bokeljsku mornaricu Crnoj Gori, nego je daju Crnoj Gori. I neka se Crna Gora pred svijetom predstavlja s Bokeljskom mornaricom, kao i sa svim drugim kulturnim i duhovnim vrijednostima koje je stvorio jedan sada biološki mali narod, ali u duhovnom smislu itekako vrijedan i veliki, što se i ovog puta pokazalo", poručuje Vuksanović.

Bokeljska mornarica je najstarija bratovština pomoraca na Jadranu, prema dostupnim podacima i najstarija na svijetu. Po istorijskim indicijama i tradiciji osnovana je 809. godine, kada su kotorski pomorci preuzeli relikvije hrišćanskog sveca Tripuna, koji je kasnije proglašen zaštitnikom grada. Tokom dvanaest vjekova, Bokeljska mornarica je bila humanitarna, zatim vojna, pa memorijalna organizacija, kakva je ostala do danas. Njeno geslo je "Fides et honor" (vjera i čast). "Bokeljska mornarica je otvorena za sve koji poštuju ovo geslo i voljni su da doprinesu očuvanju tradicionalnih vrijednosti koje ona gaji", poručuju iz bratovštine.

Rok za predaju Nominacionog dosijea za upis Bokeljske mornarice na UNESCO listu je 31. mart, a u roku od dvije godine biće završena njegova evaluacija i proglašenje Bokeljske mornarice za nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG