Dostupni linkovi

Dvanaest vjekova Bokeljske mornarice


Kotor
Kotor

U Kotoru su počele svečanosti povodom obiljažavanja dvanaest vjekova postojanja Bokeljske mornarice. Kako se postaje član Bokeljske mornarice, što je bila njena svrha prije hiljadu godina, a što je danas, te da li će država posvetiti više pažnje očuvanju tog jedinstvenog kulturno istorijskog bogatstva u ovom dijelu Meditarana?

Bokeljska mornarica, najstarija bratovština pomoraca na svijetu, slavi ovih dana u svom Kotoru dvanaest vijekova trajanja. O njenoj nekadašnjoj važnosti za Boku govori nam kustos Pomorskog muzeja Crne Gore Petar Palavestra:

"Mornarica je imala i vlast u gradu, možete vidjeti i gradske ključeve koji su se davali Bokeljskoj mornarici, kao simbol vlasti u gradu na dva dana, i u to vrijeme su imali čak i prava da lakše osuđenike oslobode iz zatvora."

Članovi Bokeljske mornarice generacijama čuvaju porodično nasljeđe svoje bratovštine, ali bez krutih pravila o toma ko može biti njen član. Joško Marković podsjeća da je Bokeljska mornarica viševjerska organizacija:

"To je naša porodična tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno. Nema pravila ko može biti član. Kod nas ima različitih ljudi, različitog uzrasta, različite vjere, tako da smo mi multietnički u svemu."

Joško se nada da će i njegov sedmogodišnji sin nakon zvanja malog admirala nastaviti tradiciju Bokeljske mornarice u familiji Marković:

"Svake godine se bira mladi admiral koji čita lode na Svetog Tripuna, i on je jedan od kandidata za sljedeću godinu. Ima sedam i po godina. On ima želju kao i ja da nastavimo tu tradiciju kuće Marković."

Bokeljska mornarica je neodvojiva od duhovne, kulturne i istorijske tradicije Kotora začete 809. godine. Danas je utkana u etnografsko nasljeđe grada koji uživa status svjetske kulturne baštine. Kustos Petar Palavestra:

"Uniforma Bokeljske mornarice je ustvari dobrotska nošnja, a nastupa se sa starinskim oružjem već davno zaboravljenim. Bokeljška mornarica ima preko stotinu vrlo originalnih i vrlo kvalitetnih kremenjača starih više od dvjesto godina. Sem toga, ona ima jedno lijepo kolo, kolo Sv. Tripuna, u kojem svaka figura ima poseban značaj. Na kraju se oni svi stiskaju oko svoga vođstva. Kolo Bokeljske mornarice uvijek se igra na Dan Svetoga Tripuna, a mornarica se postrojava i kada neki državnik posjećuje Crnu Goru."

Povodom svečanosti koje će tokom cijele godine slaviti dvanaest vjekova Bokeljske mornarice i zaštitnika grada Svetog Tripuna, ministar kulture Branislav Mićunović je obećao veću pažnju države prema baštini grada UNESCO-a:

"Želim da vas ubijedim da će ovo biti novi podsticaj za sve nas da se sa posebnom i zasluženom pažnjom odnosimo prema Katedrali Svetoga Tripuna, prema Kotoru i multietničkoj i multikulturnoj tradiciji koju baštini Crna Gora.”

Kotoranin Petar Palavestra:

"Jer svaki grad može imati karnevale, može imati fešte i dane mimoze, ali samo Kotor ima Bokeljsku mornaricu."

XS
SM
MD
LG