Dostupni linkovi

UN: Istraga da, ali ko će da je vodi?


Savet bezbednosti, Njujork
Savet bezbednosti, Njujork
Članice Saveta bezbednosti UN, saglasile su se da je potrebna istraga o navodima iz
izveštaja Dika Martija o nehumanom postupanju prema ljudima i trgovini ljudskim organima na Kosovu, ali se nisu složile ko tu istragu treba da vodi.

Na specijalnoj sednici posvećenoj najnovijem izveštaju generalnog sekretara o stanju na Kosovu, svi učesnici su se dotakli pitanja pokretanja nezavisne međunarodne istrage u navodima o trgovini ljudskim organima.

Šef Unmika Lamberto Zanijer rekao je da je važno da optužbe budu što pre nepristrasno i temeljno istražene.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je Savet bezbednosti da podrži istragu.

"U ime moje zemlje pozivam Savet bezbednosti da podrži naš poziv da se detaljno istraže optužbe otimanja i krijumčarenja organa nevinih srpskih civila. Nećemo se smiriti, niti odustati dok se ne sazna puna istina o onome što se dogodilo", rekao je Jeremić.

Predstavnici SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske ocenili su da Euleks ima kapacitete za takvu istragu, dok su zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova na čelu s Rusijom i Kinom navele da bi istraga trebalo da bude vođena pod mandatom UN.

Francuska traži temeljnu istragu

Predstavljajući tromesečni izveštaj o stanju na Kosovu, šef UNMIK-a Lamberto Zanijer rekao je da je važno da takve optužbe budu što pre nepristrasno i temeljno istražene.

"To se mora uraditi što pre, jer je to u interesu njihovih porodica i najmilijih, ali i onih za koje se tvrdi da su odgovorni za te zločine. Kao što već stoji u izveštaju generalnog sekretara, Euleks je rekao da je sposoban da se bavi tim slučajem, dok je srpska vlada predložila formiranje ad-hoc mehanizma pod ovlašćenjima Saveta bezbednosti. U svakom slučaju UNMIK će sarađivati sa takvom istragom, svestan da će biti sve teže za pomirenje dok budu stajale takve optužbe"
, naveo je Zanijer.

Lamberto Zanijer, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na Kosovu, Priština, 20. jun 2008.
Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj, u svom obraćanju Savetu bezbednosti pohvalio je ulogu Euleksa na Kosovu i ocenio da je ta misija u stanju da vodi istragu povodom optužbi o trgovini organa na Kosovu.

"Vlada Kosova priznaje Euleks kao nezavisnog arbitra pravde koji može da odredi legitimnost optužbi gospodina Martija (Dik). Pozivamo sve strane da pruže informacije i dokaze koji eventualno mogu da pomognu Euleksovim tužiocima u pogledu tih optužbi"
, kaže Hodžaj.

A dok je u Njujorku trajalo zasedanje, ambasador Francuske u Srbiji Fransoa -Gzavije Denio je rekao da Martijev izveštaj "sadrži veoma ozbiljne navode i da njegova zemlja, kao i druge članice Saveta bezbednosti, želi da se te stvari potuno rasvetle.

"Izveštaj senatora Martija sadrži neke navode koji su veoma ozbiljni i veoma zabrinjavajući. Francuska kao i druge zemlje u Savetu bezbednosti želi da ove teške stvari potpuno rasvetli i da se otkrija potpuna istina u vezi sa svim ovim navodima"
, rekao je Denimo.
XS
SM
MD
LG