Dostupni linkovi

UN traži od UAE 'konkretne dokaze' o princezi Latifi


Latifa Al Maktoum
Latifa Al Maktoum

UN je zatražio od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da pruže "konkretne dokaze" da je princeza Latifa Al Maktoum, kćerka vladara Dubaija koja se navodno drži u pritvoru, živa.

U izjavi objavljenoj 20. aprila u Ženevi, stručnjaci UN-a za ljudska prava također su rekli da bi ona hitno trebala biti puštena.

Princeza Latifa pokušala je pobjeći iz Dubaija 2018. Na snimcima koje je BBC objavio, ona kaže da su je komandosi drogirali i odvezli natrag u pritvor.

UN kaže da su potrebne dodatne informacije.

Dubajska kraljevska porodica ranije je rekla da je princeza Latifa na sigurnom i da je "zbrinuta kod kuće".

UN je 5. marta rekao da još čeka dodatne informacije iz UAE - dvije sedmice nakon početnog zahtjeva za dokazom da je princeza živa.

U izjavi 20. aprila, stručnjaci UN-a ponovo su pozvali vladu UAE da "bez odlaganja pruži značajne informacije" o sudbini princeze Latife.

Zatražili su "neovisnu provjeru uvjeta pod kojima je držana i njezino trenutno puštanje".

"Izjava koju su vlasti Emirata izdale, jedino ukazujući na to da je zbrinuta kod kuće, u ovoj fazi nije dovoljna", navodi se u izjavi.

Na snimcima koje je BBC objavio u februaru, princeza Latifa rekla je da se drži kao talac u "vili preuređenoj u zatvor" bez pristupa medicinskoj pomoći.

Latifin otac, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, jedan je od najbogatijih šefova država na svijetu, vladar Dubaija i potpredsjednik UAE.

XS
SM
MD
LG