Dostupni linkovi

Kraljevska porodica UAE: Princeza Latifa zbrinuta kod kuće


Kćerka premijera UAE i vladara Dubaija šeika Mohameda je u tajno snimljenim videima koje je BBC objavio u petak navela i da se plaši za svoju bezbjednost i svoj život.

Kraljevska porodica iz Dubaija saopštila je da je princeza Latifa "zbrinuta kod kuće" dan nakon što je BBC objavio snimke u kojima je princeza optužila oca, vladara Dubaija, da je drži kao taoca.

"Želimo da zahvalimo svima koji su bili zabrinuti za njeno stanje, uprkos medijskim izvještajima koji svakako ne predstavljaju aktuelnu situaciju", navodi se u saopštenju kraljevske porodice poslatom preko ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Londonu, prenio je BBC.

Dodaje se da je ona "zbrinuta kod kuće, okružena porodicom i medicinskim osobljem".

Kćerka premijera UAE i vladara Dubaija šeika Mohameda je u tajno snimljenim videima koje je BBC u petak objavio navela i da se plaši za svoju bezbjednost i svoj život.

"Vila je pretvorena u zatvor, ne mogu da otvorim nijedan prozor. Pet policajaca je ispred kuće i dvije policajke su u kući", rekla je princeza.


Dodala je da joj je jedan od policajaca zaprijetio da će biti pritvorena cijelog života i da "više nikada neće vidjeti sunce".

"Ne znam da li ću preživjeti ovo. Umorna sam od svega, ne želim da budem talac, samo želim da budem slobodna", rekla je ona tada.

Snimke su izazvale globalne pozive na istragu UN-a.


Ujedinjene nacije su u petak zatražile dokaz od Ujedinjenih Arapskih Emirata da je princeza Latifa živa.

Međutim uz saopštenje nije objavljen video ili fotografija kao dokaz da je živa i da je dobro.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je za BBC rekao da će se pozabaviti ovim slučajem.

"Mi ozbiljno shvatamo ljudska prava i pratićemo ovu situaciju", rekao je Blinken.

Direktor organizacije Hjuman rajts voč (Human Rights Watch), Kenet Rot je saopštenje nazvao "pokrivalicom" rekavši da niko neće vjerovati kraljevskoj porodici dok Latifa ne bude slobodna da se sama obrati.

Kampanja Oslobodite Latifu je takođe navela da je kraljevska porodica i ranije objavljivala ovakva saopštenja i da im se ne može vjerovati.

Naveli su i da se plaše da je Latifa podvrgnuta mučenju.

"Nezavisni tim Ujedinjenih nacija hitno mora da ode u Dubai i odmah posjeti Latifu kao i da insistira da se Latifa odvede na sigurno i u zemlju u koju želi", navodi se u saopštenju kampanje.

Otac princeze Latife, šeik Muhamed ibn Rašid el Maktum, jedan je od najbogatijih vladara na svijetu.

XS
SM
MD
LG