Dostupni linkovi

UN poziva zemlje da repatriraju 27.000 djece iz sirijskih kampova


Djeca gledaju kroz rupe na šatoru u kampu Al-Hol u Siriji, april 2019.
Djeca gledaju kroz rupe na šatoru u kampu Al-Hol u Siriji, april 2019.

Šef Centra za borbu protiv terorizma u Ujedinjenim narodima pozvao je države da repatriraju 27.000 djece zarobljene u pretrpanim kampovima na sjeveroistoku Sirije, od kojih su mnogi sinovi i kćeri ekstremista tzv. Islamske države koji su nekoć kontrolirali velike dijelove Iraka i Sirije.

Vladimir Voronkov rekao je u petak, 29. januara, na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da je "užasna situacija djece u Al-Holu (kampu) jedno od najvažnijih pitanja danas u svijetu".

Oko 27.000 djece "ostaje na cjedilu, prepušteno je svojoj sudbini", ranjivi su da ih vrbuju podržavatelji „Islamske države“, "i prijeti im radikalizacija u kampu", rekao je.

Al-Hol, najveći kamp za izbjeglice i raseljene Sirijce u zemlji, trenutno je dom za gotovo 62.000 stanovnika, prema humanitarnim službenicima Ujedinjenih naroda.

Više od 80 posto su žene i djeca, mnogi koji su tamo pobjegli nakon što su militanti „Islamske države“ izgubili Baguz, posljednje sirijsko uporište 2019.

Postoji i niz drugih kampova na sjeveroistoku Sirije.

Voronkov je rekao da su u kampovima djeca iz 60 zemalja za koju su odgovorne njihove države članice, a ne Sirija ili skupine koje kontroliraju kampove.

Kurdski borci čuvaju Al-Hol i druge kampove, kao i hiljade boraca i dječaka „Islamske države“ u zatvorima.

Rekao je da su brojne zemlje – uključujući Rusiju i Kazahstan – „kolektivno repatrirale gotovo 1.000 djece i članova njihovih obitelji".

Voronkov je rekao da se iskustva povratnika prikupljaju "a ono što zasad vidimo jest da su strahovi od sigurnosnih rizika neutemeljeni".

Izvršni direktor UN-ovog Centra za borbu protiv terorizma naglasio je da se djeca "moraju tretirati ponajprije kao žrtve", a mladi mlađi od 14 godina ne smiju biti privedeni ili procesuirani.

Iskustvo je pokazalo da su djeca otporna i mogu se oporaviti od nasilnih iskustava ako im se pruži podrška u ponovnoj integraciji u zajednice, rekao je Voronkov.

"Treba uložiti sve napore kako bi se osiguralo da se djeca ne drže u institucijama, već da im se omogući reintegracija s članovima obitelji unutar njihovih zajednica", rekao je.

Virginia Gamba, specijalna predstavnica UN-a za djecu i oružane sukobe, rekla je Vijeću sigurnosti da su djeca koja su katalogizirana kao povezana s naoružanim skupinama, uključujući Islamsku državu i Al-Kaidu, "djeca koja su sukobima ostavljena u krizi“.

Ponovila je poziv Voronkova da se s njima postupa "prvenstveno kao sa žrtvama, a ne kao s prijetnjama sigurnosti, te da se pritvor koristi kao krajnja mjera i u najkraćem mogućem razdoblju".

Djeci je ugroženo umentalno zdravlje, sigurnost i sveukupni razvoj jer su dugo držana "u dramatičnim uvjetima" u kampovima na sjeveroistoku Sirije i Iraku, rekla je Gamba.

"Izloženi su daljnjim traumama i stigmatizaciji te su u opasnosti zbog blizine članova određenih terorističkih skupina", rekla je.

Djeca imaju pravo na nacionalnost i identitet i ne smiju ostati bez državljanstva, naglasila je Gamba.

Gamba je rekla da repatrijaciji strane djece treba dati prioritet "s najboljim interesom djeteta", te im se mora pomoći u reintegraciji i stjecanju obrazovanja, zdravstvene zaštite i poslova.

"Djetinjstvo im se mora vratiti u sigurno okruženje gdje mogu graditi budućnost daleko od nasilja", rekla je Gamba.

"Zaslužuju priliku za život, kao i svako drugo dijete."

XS
SM
MD
LG