Dostupni linkovi

Mijatović apelira na spas djece iz sirijskog kampa al-Hol


Djeca u kampu al-Hol u Siriji
Djeca u kampu al-Hol u Siriji

"U kampu "al-Hol" u sjevernoj Siriji boravi više od 73.000 ljudi, uključujući građane zemalja članica Vijeća Evrope, koji žive u bijednim i opasnim uvjetima, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO)", navodi se u obraćanju Dunje Mijatović, povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava.

Mijatović navodi da je devedeset posto onih u kampu bez zdrastvene zaštite- žene i djeca, od kojih mnogi nisu stariji od šest godina.

U samo jednom mjesecu, ukupan broj umrlih se udvostručio, i porastao do 249 na dan 11. aprila. Najviše smrtnih slučajeva je bilo zbog pothranjenosti, inficiranih rana, teških opekotina i akutne dijareje.

"U tom kontekstu, apelujem na države članice Vijeća Evrope da poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurale hitnu repatrijaciju svojih maloljetnih građana iz logora al-Hol" ističe Mijatović.

Jedna od primarnih odgovornosti država članica Vijeća Evrope je da poduzmu sve moguće mjere kako bi se osiguralo da djeca pogođena oružanim sukobima dobiju zaštitu i brigu kako je predviđeno Ženevskim konvencijama i njihovim dodatnim protokolom, kao i Opcionim protokolom iz 2000. godine i Konvencijom o pravima djeteta o uključivanju djece u oružane sukobe, koje su sve države članice Vijeća Evrope članovi podsjeća Dunja Mijatović.

XS
SM
MD
LG