Dostupni linkovi

Zelenski rekao da neće biti razgovora ako Rusija organizira referendume


Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je 7. kolovoza da ako Rusija nastavi s referendumima u okupiranim područjima njegove zemlje o pridruživanju Rusiji, neće biti pregovora s Ukrajinom ili njezinim međunarodnim saveznicima.

"Ako okupatori nastave putem kvazireferenduma, zatvorit će sebi svaku priliku za razgovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, što će ruskoj strani očito trebati u jednom trenutku", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Ruski i ukrajinski dužnosnici održali su nekoliko sesija razgovora ubrzo nakon što su ruske snage pokrenule svoju invaziju na Ukrajinu. Međutim, nijedan sastanak nije održan od kraja ožujka, a obje strane okrivljuju drugu za prekid razgovora.

Aktualni razvoj događaja u Ukrajini - ukratko

  • Ukrajinska državna agencija za nuklearnu energiju priopćila je da je radnik nuklearne elektrane Zaporožje ranjen i da su monitori za očitovanje radijacije oštećeni u ponovnom granatiranju elektrane na teritoriju pod kontrolom Rusije.
  • Ruske snage pokrenule su ofenzivu na Bahmut i nekoliko drugih gradova u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, gdje se već tjednima vode teške borbe.
  • Ukrajina je objavila da je druga karavana brodova koji prevoze žito napustila crnomorske luke u sklopu dogovora s Rusijom o deblokadi ukrajinskog pomorskog izvoza.
  • Američka veleposlanica pri UN-u kazao je da je ruski rat u Ukrajini učinio ionako "užasnu" globalnu krizu u vezi s hranom još strašnijom.
  • Šefica ukrajinskog ureda Amnesty Internationala dala je ostavku, optuživši organizaciju za ljudska prava da ponavlja propagandu Kremlja u izvješću koje kritizira vojni odgovor Kijeva na rusku invaziju.
  • Savjetnik ukrajinskog predsjednika zahvalio je Sjevernoj Makedoniji na donaciji tenkova, rekavši da njegova zemlja "nikada neće zaboraviti" pomoć male zemlje Zapadnog Balkana dok se bori da odbije rusku invaziju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Video blogovi dokumentuju svakodnevnicu u okupiranoj Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG