Dostupni linkovi

Šefica Amnesty Internationala u Ukrajini dala ostavku zbog izvještaja


Oksana Pokalchuk, šefica ukrajinskog ureda Amnesty Internationala

Šefica ukrajinskog ureda Amnesty Internationala podnijela je ostavku, optuživši organizaciju za ljudska prava da u izvještaju koji kritikuje vojni odgovor Kijeva na rusku invaziju, ponavlja propagandu Kremlja.

Amnesty je izazvao bijes u Ukrajini kada su 4. avgusta objavili izvještaj u kojem se kijevske snage optužuju da ugrožavaju civile tako što su se smjestile u stambene zgrade, škole i bolnice.

"Ako ne živite u zemlji koju su napali okupatori koji je komadaju, vjerojatno ne razumijete kako je to osuđivati vojsku onih koji je brane“, rekla je Oksana Pokalchuk na Facebooku 5. avgusta kada je objavila svoju ostavku.

"I ne postoje riječi ni na jednom jeziku koje to mogu prenijeti nekome ko nije iskusio ovu bol."

Pokalchuk je rekla da je pokušala upozoriti više rukovodstvo Amnestyja da je izvještaj jednostran i da ne uzima u obzir ukrajinski stav na pravi način, ali je ignorirana.

Generalna sekretarka Amnesty Internationala Agnes Callamard odgovorila je na ostavku Pokalchukove.

"Oksana je bila cijenjena članica osoblja Amnestyja i vodila je ukrajinski ured Amnesty Internationala sedam godina s mnogo značajnih uspjeha u oblasti ljudskih prava.

"Žao nam je što čujemo da napušta organizaciju, ali poštujemo njezinu odluku i želimo joj sve najbolje", rekla je Callamard.

Amnesty kaže da su sa svojim nalazima kontaktirali zvaničnike odbrane u Kijevu 29. jula, ali nisu dobili odgovor do trenutka objave. Pokalchuk kaže da nije bilo dovoljno dugo za obavještenje.

"Kao rezultat toga, organizacija je nenamjerno objavila izjavu koja je zvučala kao podrška ruskim narativima. Nastojeći zaštititi civile, ovo je istraživanje umjesto toga postalo oruđe ruske propagande."

Amnesty je naveo incidente u kojima su ukrajinske snage, izgleda, izložile civile opasnosti u 19 gradova i sela u regijama Harkiv, Donbas i Mikolajev.

"Dokumentirali smo obrazac po kojem ukrajinske snage izlažu civile opasnosti i krše zakone rata kada djeluju u naseljenim područjima", rekla je Callamard, šefica Amnestija.

"Biti u odbrambenom položaju ne izuzima ukrajinsku vojsku od poštivanja međunarodnog humanitarnog prava."

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajinska vlada oštro se protivi izvještaju koje su Kremlj i ruski mediji već opširno citirali.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nazvao je optužbe "nepravednima", a ministar odbrane Oleksij Reznikov nazvao je izvještaj "perverzijom".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je skupina za ljudska prava pokušala "amnestirati terorističku državu i prebaciti odgovornost s agresora na žrtvu".

"Ako neko napravi izvještaj u kojem su žrtva i agresor navodno na neki način izjednačeni, ako se analiziraju neki podaci o žrtvi, a pritom se zanemaruje djelovanje agresora, onda se to ne može tolerirati", rekao je.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Od tada je zemlju napustilo nekoliko miliona Ukrajinaca, ubijeno je na hiljade civila, gradovi su uništeni. Sjedinjene Države, Evropska unija i druge zemlje uvele su niz sankcija za Moskvu zbog rata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG