Dostupni linkovi

Vođa Wagnera tvrdi da je dobio municiju za nastavak opsade Bahmuta


Čelnik ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin, 1. maj 2023.
Čelnik ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin, 1. maj 2023.

Čelnik ruske plaćeničke grupe Wagner izjavio je u ponedjeljak, 8. maja, da su njegove trupe počele primati municiju potrebnu za njihovo napredovanje da zauzmu opkoljeni grad Bahmut na istoku Ukrajine.

"U toku su žestoke borbe, ali grupe nastavljaju da napreduju. Prema preliminarnim podacima, počinjemo da dobijamo municiju. To još nismo vidjeli u praksi", kazao je u audio poruci objavljenoj na društvenim mrežama, prenosi Reuters.

Prigožin je naveo da su ukrajinske snage ograničene na područje od oko 2,36 kvadratnih kilometara u gradu.

Bahmut je pod ruskim napadom duže od devet mjeseci, a Wagner je predvodio ponovljene pokušaje napredovanja na ono što je nekada bilo grad sa 70.000 stanovnika.

Ukrajinski komandanti obećali su da će zadržati kontrolu nad gradom uprkos nastojanjima Rusije da ga dočekaju na Dan pobjede, 9. maja, kojim se obilježava poraz nacističke Njemačke.

Prigožin je prošle sedmice zaprijetio da će povući svoje snage ako ne dobiju potrebnu municiju, ali je kasnije povukao prijetnju.

Prigožinova Wagner grupa je predvodila uporni, višemjesečni ruski napad na Bahmut, skoro zauzevši grad u najdužoj i najkrvavijoj bici od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

Izvor: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG