Dostupni linkovi

Stoltenberg smatra da Ukrajini treba više teškog oružja s Zapada


Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u Haagu, 14. lipnja 2022.
Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u Haagu, 14. lipnja 2022.

Zapadne zemlje moraju poslati Ukrajini više teškog naoružanja dok se ova zemlja bori protiv ruskih snaga koje napreduju na istoku zemlje, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, 14. lipnja.

"Da, Ukrajina bi trebala imati više teškog naoružanja", rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u Haagu nakon sastanka s čelnicima sedam europskih saveznika NATO-a uoči summita krajem lipnja.

NATO već "pojačava" isporuke i dužnosnici će se sastati u Bruxellesu 15. lipnja kako bi koordinirali daljnju potporu, uključujući teško naoružanje, rekao je Stoltenberg.

Zahtjevi Ukrajine za teškim naoružanjem postali su još glasniji posljednjih tjedana jer su njezine snage nadmašile u borbi za potiskivanje ruskog napredovanja u istočnoj Ukrajini.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ranije je 14. lipnja posebno pozvao na više dalekometnog oružja.

Dok se Stoltenberg složio da bi Kijev trebao dobiti više teškog naoružanja, nije naveo detalje.

Nizozemski premijer Mark Rutte i danska premijerka Mette Frederiksen ugostili su Stoltenberga i čelnike Poljske, Rumunjske, Latvije, Portugala i Belgije uoči summita NATO-a, koji je zakazan za 29. i 30. lipnja u Madridu.

"Što se tiče naoružanja, ovdje smo ujedinjeni da je ključno da Rusija izgubi rat", rekao je Rutte novinarima. "A kako ne možemo imati izravnu konfrontaciju između NATO-ovih trupa i Rusije, ono što trebamo učiniti je osigurati da Ukrajina može voditi taj rat, da ima pristup svom potrebnom oružju."

Poljski premijer Mateuš Moravijecki požalio se da dosadašnje akcije Zapada nisu dovoljno podržale Ukrajinu.

"Nismo učinili dovoljno da obranimo Ukrajinu, da podržimo ukrajinski narod, da podržimo njegovu slobodu i suverenitet", rekao je na konferenciji za novinare.

"I zato vas pozivam, tražim od vas da učinite mnogo više za isporuku oružja, topništva Ukrajini. To im je potrebno za obranu svoje zemlje", apelirao je Moravijecki.

Zemlje Zapada ne bi imale nikakav kredibilitet da Ukrajina izgubi rat od Rusije, dodao je.

"Ovo bi bio potpuni neuspjeh i katastrofa Europske unije, naših vrijednosti i NATO-a", rekao je Moravijecki.

Stoltenberg je rekao da će se čelnici NATO-a "složiti oko značajnog jačanja našeg stava" na summitu u Madridu.

NATO mora izgraditi "još veću spremnost" i ojačati svoje sposobnosti naoružanja duž svoje istočne granice nakon ruske invazije na Ukrajinu, dodao je.

Upitan o zahtjevima Švedske i Finske za pridruživanje Savezu, Stoltenberg je rekao da se traži "ujedinjeni put naprijed" kako bi se riješilo protivljenje Turske, koja je negoduje jer smatra da Švedska daje potporu kurdskim militantima.

Izvor: AFP, Reuters

XS
SM
MD
LG