Dostupni linkovi

Najmanje 25 ubijenih u ruskom raketnom napadu, izjavio ukrajinski zvaničnik


Želežnički depo u Harkivu nakon ruskog raketnog napada, 28. septembar 2022.
Želežnički depo u Harkivu nakon ruskog raketnog napada, 28. septembar 2022.

Najmanje 25 osobe su poginule, a 50 ranjeno u ruskom raketnom udaru na konvoj civilnih vozila na periferiji južnog ukrajinskog grada Zaporožja, rekao je regionalni guverner.

Napad je izveden nekoliko sati pre nego što će ruski predsednik Vladimir Putin proglasi pripajanje delova ukrajinske teritorije koje su zauzele ruske snage tokom invazije.

Svedok Rojtersa video je tela kako leže na zemlji ili još uvek u vozilima na velikoj gradskoj pijaci automobila u Orehovu. Projektil je ostavio krater u zemlji u blizini dva reda vozila.

"Do sada 23 mrtvih i 28 ranjenih. Svi civili,", napisao je Oleksandr Staruh, regionalni guverner Zaporožja na Telegramu.

Žena, koja se predstavila kao Natalija, rekla je za Rojters da je sa mužom bila u poseti deci u Zaporožju.

"Vraćali smo se mojoj majci koja ima 90 godina. Pošteđeni smo. To je čudo", rekla je ona, stojeći sa suprugom pored njihovog automobila.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. Februara, za koju navodi da je specijalna vojna operacija, poriče da namerno gađala civile, iako su u njenim napadima razorena mnoga ukrajinska mesta.

Ovaj napad je deo šire kampanje ruskih snaga u petak u kojoj je gađano više ukrajinskih gradova projektilima, raketama i dronovima.

Ali, dok se Kremlj priprema proslavi prisajedinjene četiri okupirana ukrajinska regiona u sastav Rusije, suočavao sa još jednim teškim gubitkom na bojnom polju. Ruski i zapadni analitičari su izvestili o akciji ukrajinskih snaga opkoljavanju grada Lajmana. Ukoliko uspe da povrati kontrolu, to bi moglo da otvori put Ukrajini da nastavi prodor duboko u jedan od regiona koje Rusija pripaja.

Napad u Zaporožju dogodio nekoliko sati pre nego što bi trebalo da na ceremoniji u Kremlju proglasi rusku vlast nad oko 15 odsto Ukrajine, što je najveća aneksija u Evropi od Hitlerovih osvjanja, podseća Rojters.

Rusku aneksiju okupiranih oblasti Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja osudio je deo međunarodne zajednice. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nazvao je to "opasnom eskalacijom" i kršenjem Povelje Ujedinjenih nacija.

"Svaka odluka da se nastavi sa aneksijom... ne bi imala nikakvu pravnu vrednost i zaslužuje da bude osuđena," kazao je Gutereš.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da SAD nikada neće priznati pretenzije Rusije na teritoriju Ukrajine, osudivši referendume.

"Rezultati su falsifikovani u Moskvi“, rekao je Bajden na konferenciji lidera pacifičkih ostrva u četvrtak.

"To se još može zaustaviti. Ali da bismo to učinili, moramo zaustaviti osobu u Rusiji koja želi rat više od života," rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obraćanju u četvrtak.

Aneksija, nakon referenduma na okupiranoj teritoriji koje je Zapad osudio kao lažne, usledila je posle višenedeljnih poraza ruskih snaga na bojnom polju na severoistoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG