Dostupni linkovi

Putin priznao Herson i Zaporožje kao nezavisne, SAD osuđuje najavljenu aneksiju


Policajac Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije stoji na biračkom mjestu s ruskom zastavom tokom referenduma u Lugansku
Policajac Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije stoji na biračkom mjestu s ruskom zastavom tokom referenduma u Lugansku

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak dekrete kojima se otvara put službenom pripajanju okupiranih ukrajinskih regija Herson i Zaporožje Rusiji.

U dekretima, koje je Kremlj objavio, stoji da je Putin priznao dvije regije kao nezavisne teritorije. Ovo je korak potreban prije nego što Putin može nastaviti s planovima da u petak objavi da su regije dio Rusije, prenosi Reuters.

Nekoliko dana prije no što će najaviti početak invazije na Ukrajinu 24. februara, Putin je potpisao dekrete kojima proglašava nezavisnim ukrajinske teritorije Lugansk i Donjeck.

Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije oštro su osudili ruske planove za održavanje ceremonije aneksije 30. septembra nakon referenduma u četiri ukrajinske regije.

Referendumi su održani su između 23. i 27. septembra u dijelovima regiona Zaporožja, Luganska, Donjecka i Hersona koji su pod vojnom okupacijom Moskve. Teritorije čine oko 15 posto teritorije Ukrajine.

Zapadne zemlje kažu da su referendumi “prevara”, a koje zvaničnici koje je postavila Moskva u tim regijama kažu da pokazuju veliku podršku za priključenje Rusiji.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Sjedinjene Države "ne priznaju i nikada neće priznati legitimitet ili ishod ovih lažnih referenduma ili ruske navodne aneksije ukrajinskog teritorija", dok je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao da bi aneksija označila "opasnu eskalacija" koja bi ugrozila izglede za mir.

Blnken je rekao da su referendumi "uzaludan pokušaj da se zamaskira ono što predstavlja daljnji pokušaj otimanja zemlje u Ukrajini", dodajući u izjavi da su rezultati "orkestrirani u Moskvi i ne odražavaju volju naroda Ukrajine".

Rekao je da je Rusija natjerala veliki dio stanovništva područja koja je zauzela da pobjegnu, a potom je natjerala ukrajinske građane koji su ostali "da glasaju pod prijetnjom oružjem, u strahu za svoju sigurnost i sigurnost svojih voljenih".

Guterres je rekao da bilo kakva odluka da se nastavi s aneksijom ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja "ne bi imala pravnu vrijednost i zaslužuje da bude osuđena".

Aneksije će "produžiti dramatične učinke na globalnu ekonomiju, posebno u zemljama u razvoju i omesti našu sposobnost da isporučimo pomoć koja spašava živote u Ukrajini i šire", rekao je Guterres.

Kremlj je ranije najavio da će krenuti u osvajanje teritorija putem potpisivanja dokumenata o "pripajanju novih teritorija Ruskoj Federaciji".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 29. septembra da će se ceremonija potpisivanja u kojoj će sudjelovati predsjednik Vladimir Putin i čelnici koje je Moskva nametnula iz Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja održati 30. septembra u 15 sati po lokalnom moskovskom vremenu.

Putin će potpisati dokumente o pristupanju u raskošnoj dvorani Kremlja i održati govor, rekao je Peskov. Pop koncert održat će se na Crvenom trgu, gdje je postavljena pozornica s golemim video ekranima i na kojem jumbo plakati poručuju "Donjeck, Lugansk, Zaporožja, Herson -- Rusija!"

Ta je objava potaknula ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da sazove hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu 30. septembra, rekao je glasnogovornik predsjednika Serhij Nikiforov na Facebooku.

Zelenski je obećao "vrlo oštar" odgovor na aneksiju, za koju je ranije rekao da uništava svaku šansu za obnovu mirovnih pregovora.

Glasanje o aneksiji održano od 23. do 27. septembra nazvao je "bezvrijednim" i rekao da će teritorijalni integritet Ukrajine biti vraćen.

Izjava je uslijedila nakon što je ured Zelenskog saopštio da je on telefonski razgovarao s talijanskim premijerom Marijom Draghijem i naglasio potrebu za čvrstom reakcijom vodećih svjetskih zemalja na priznavanje "pseudoreferenduma" Kremlja, objavljeno je na web stranici ureda predsjednika.

Potez Kremlja najavljen je samo nekoliko sati nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila da je u toku rad na novom paketu mjera osmišljenih "kako bi Kremlj platio" za eskalaciju sukoba u Ukrajini.

"Ne prihvaćamo lažne referendume niti bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini i odlučni smo natjerati Kremlj da plati cijenu ove daljnje eskalacije", rekla je novinarima u Briselu.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Od tada su milioni pobjegli iz zemlje, hiljadama ljudi je poginulo, gradovi su uništeni. Sjedinjene Države, Evropska unija i drugi uveli su Rusiji brojne sankcije zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Uz izvještaje Reutersa, AP-a i ukrajinskog servisa RFE/RL-a

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG