Dostupni linkovi

U ruskim napadima na Harkiv pogođeno područje željezničke stanice


Istražitelji provjeravaju krater koji je ruski projektil ostavio na postrojenje električnih transformatora u Harkivu
Istražitelji provjeravaju krater koji je ruski projektil ostavio na postrojenje električnih transformatora u Harkivu

U ruskim napadima na Harkiv, drugi grad po veličini u Ukrajini, tokom protekle noći pogođena je područje željezničke stanice te prekinuto snabdijevanje električnom energijom u više od 18.000 kućanstava, objavili su zvaničnici te regije u srijedu, 28. septembra.

Guverner Harkiva Oleh Synehubov rekao je da su ruske snage ispalile projektile S-300, dizajnirane kao protuzračno oružje, ali koje se često koriste za gađanje civilne infrastrukture u ukrajinskim gradovima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Regionalna služba za hitne slučajeve u Harkivu navela je da su eksplozije uništile električni transformator i pogodile radionicu.

Nema izvještaja o žrtvama, ali je regionalna elektroenergetska tvrtka saopćila da je 18.500 kupaca u gradskim oblastima Shevchenkivsky, Kholodnogirsky i Novobavarsky ostalo bez električne energije.

Udar je uslijedio sedam dana nakon sličnog napada u kojem je pogođena obližnja željeznička stanica, kao i stambeni blokovi.

Napadi i u Nikopolju

Vlasti Nikopolja, grada na jugu Ukrajine, tvrde da su ruske rakete i artiljerija u utorak navečer, 27. septembra, gađale grad.

S teritorija pod ruskom okupacijom pogođeno je deset nebodera i privatnih zgrada, kao i škola, dalekovodi i druga područja, izjavio je u srijedu, 28. septembra, Valentin Reznichenko, lider lokalne vojne uprave.

Naveo je da nema informacija o žrtvama u napadima, piše AP.

U istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, koju je Moskva djelomično okupirala, u posljednja 24 sata stradalo je pet osoba, a ranjeno ih je deset, kazao je Pavlo Kyrylenko, čelnik ukrajinskih lokalnih vojnih vlasti.

Rekao je da su četiri osobe poginule u Kurahovu i jedna osoba u Bakhmutu.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je 28. septembra da je ukrajinsko napredovanje u blizini istočnog čvorišta Lyman sporije nego prije.

"Rusija postavlja značajniju odbranu, vjerojatno zato što ukrajinsko napredovanje sada prijeti dijelovima Luganska, dok se završava glasanje na referendumu o pristupanju Ruskoj Federaciji", kaže se u izvještaju.

Britansko ministarstvo navodi da su borbe i dalje intenzivne oko Hersona, jer je ruska vojska "i dalje ranjiva" na istočnim obalama rijeke Dnjepar.

Najnovije borbe su se dogodile nakon što su američki dužnosnici rekli da Washington priprema novi paket naoružanja za Ukrajinu vrijedan 1,1 milijardu dolara koji će uskoro biti objavljen.

Istovremeno, zvaničnici koje podržava Rusija u četiri ukrajinska regiona koje djelimično kontroliše Moskva objavili su konačne rezultate takozvanih referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji, rekavši da su birači "velikom većinom" podržali aneksiju.

Glasanje je održano između 23. i 27. septembra u dijelovima Zaporožja, Luganska, Donjecka i Hersona koji su pod vojnom okupacijom Moskve. Ove oblasti čine oko 15 posto teritorije Ukrajine.

Taj potez su odbacile Ukrajina, zapadne vlade i Ujedinjene nacije jer je glasanje nezakonito prema međunarodnom pravu.

XS
SM
MD
LG