Dostupni linkovi

Otvoren centar za koordinaciju izvoza žita iz Ukrajine u Turskoj


Turska je 27. jula 2022. otvorila zajednički koordinacioni centar za ukrajinski izvoz žitarica čiji je cilj obnavljanje isporuka prvi put od februarske invazije Rusije na Ukrajinu.
Turska je 27. jula 2022. otvorila zajednički koordinacioni centar za ukrajinski izvoz žitarica čiji je cilj obnavljanje isporuka prvi put od februarske invazije Rusije na Ukrajinu.

Turska je 27. jula zvanično otvorila zajednički koordinacioni centar za ukrajinski izvoz žitarica u skladu sa sporazumom koji podržava UN, a čiji je cilj obnavljanje isporuka prvi put od februarske invazije Rusije na Ukrajinu.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar otvorio je centar u Istambulu na ceremoniji održanoj pet dana nakon što su Moskva i Kijev potpisali ugovor kojim je dogovorena isporuka pšenice i drugog žita preko Crnog mora iz tri određene ukrajinske luke.

Međutim, ruski raketni udar 23. jula na ukrajinsku crnomorsku luku Odesu zapretio je da će odmah poništiti prvi sporazum koji su zaraćene strane potpisale od početka rata.

"Osoblje koje radi u ovom centru je svesno da su oči sveta uprte u njih. Nadamo se da će centar dati najveći mogući doprinos humanitarnim potrebama i miru", rekao je Akar novinarima u svom uvodnom obraćanju.

U centru će raditi civilni i vojni zvaničnici Rusije i Ukrajine i delegati Turske i UN.

Njihov primarni zadatak uključuje praćenje bezbednog prolaska ukrajinskih brodova koji prevoze žito duž utvrđenih ruta i nadgledanje kako bi se sprečila trgovina zabranjenim oružjem preko Crnog mora.

Akar je rekao da će brodove pregledati "zajednički timovi" i pratiti satelitom iz centra vojne akademije u Istanbulu.

Zvaničnici u Kijevu su rekli da se nadaju da će poslati prve brodove sa žitaricama na svetska tržišta kasnije ove nedelje.

Dogovor o isporuci je postignut 22. jula, samo nekoliko dana nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan razgovarao o Ukrajini sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Teheranu.

Erdoan bi trebalo da se ponovo sastane sa Putinom u Sočiju 5. avgusta.

Ankara je takođe uputila kritike na račun ruskog udara na Odesu prošle subote.


"Ovo nije bio napad koji je mogao da blokira funkcionisanje luke. Ali, ovakav napad ne bi trebalo da se ponovi. Nadamo se da bi sporazum mogao da funkcioniše bez ikakvih problema", rekao je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu u onlajn intervjuu 27. jula.

Blokada isporuka od dva najveća svetska izvoznika žitarica doprinela je skoku cena koji je učinio uvoz hrane preskupim za neke od najsiromašnijih zemalja sveta.

Procene UN su da je skoro 50 miliona ljudi počelo da se suočava sa "akutnom glađu" širom sveta kao direktnom posledicom rata.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja, ali ruska invazija na ovu zemlju i pomorska blokada ukrajinskih luka zaustavile su isporuke.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG