Dostupni linkovi

NATO razmatra kako da Ukrajini ojača protivvazdušnu odbranu


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je 12. oktobra da zapadne sile razgovaraju o načinima da obezbijede Ukrajini više protivvazdušne odbrane za zaštitu od ruskih "neselektivnih" raketnih napada širom zemlje.

Rusija je dva dana zaredom pokrenula talase raketnih udara na nekoliko regiona Ukrajine, bombardujući više gradova, uključujući Kijev. Napadi su uslijedili nakon eksplozije koja je oštetila jedini most između anektiranog Krima i kopnenog dijela. Rusije.

"Razmatraćemo kako da pojačamo podršku Ukrajini, a glavni prioritet će biti veća protivvazdušna odbrana za Ukrajinu", rekao je Stoltenberg na početku dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Predstavnici više od 50 zemalja takođe se okupljaju na marginama sastanka NATO-a u Briselu kako bi razgovarali o jačanju protivvazdušne odbrane Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je 11. oktobra od čelnika grupe G7 dodatne mogućnosti protivvazdušne odbrane za neutralizaciju napada, rekavši da će, kada Ukrajina dobije takve sisteme, "ključni element ruskog terora, raketni udari, prestati".

Ukrajina je 12. oktobra saopštila da je oslobodila još pet naselja u južnom regionu Hersona dok su njene oružane snage nastavile kontraofanzivu uprkos talasu ruskih raketnih udara koji su pogodili zemlju u posljednja dva dana.

U međuvremenu, Rusija je 12. oktobra nastavila da raketira ukrajinsku oblast Zaporižje i istoimeni grad, razarajući stambene objekte. Trenutno nema izvještaja o žrtvama.

Najveća evropska nuklearna elektrana u Zaporižju bila je žarište ruske vojne invazije na Ukrajinu. Moskva i Kijev mjesecima razmjenjuju krivicu za granatiranje u blizini ovog objekta, koje je izazvalo strah od nuklearne katastrofe. Ruske trupe okupirale su područje nuklearke.

Istovremeno, Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) saopštila je u srijedu da je uhapsila pet Rusa i tri državljana Ukrajine i Armenije zbog eksplozije koja je oštetila most na Krimu prošle subote.

FSB je objavio da su za eksploziju na Krimskom mostu (poznatom i kao Kerčki most) odgovorni Glavni obavještajni direktorat ukrajinskog Ministarstva odbrane i njen direktor Kirilo Budanov.

Visoki ukrajinski zvaničnik odbacio je rusku istragu o eksploziji kao "besmislicu".

Prema izvještajima AP i AFP
XS
SM
MD
LG