Dostupni linkovi

Rusija uhapsila osam ljudi zbog eksplozije na Krimskom mostu


Satelitski snimak eksplozije na mostu 8. oktobra 2022.
Satelitski snimak eksplozije na mostu 8. oktobra 2022.

Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) saopštila je u srijedu da je uhapsila pet Rusa i tri državljana Ukrajine i Armenije zbog eksplozije koja je oštetila most na Krimu prošle subote.

FSB je objavio da su za eksploziju na Krimskom mostu (poznatom i kao Kerčki most) odgovorni Glavni obavještajni direktorat ukrajinskog Ministarstva odbrane i njen direktor Kirilo Budanov.

Visoki ukrajinski zvaničnik odbacio je rusku istragu o eksploziji kao "besmislicu".

"Cijela aktivnost FSB-a i Istražnog komiteta je besmislica", izjavio je portparol ministra unutrašnjih poslova Andrija Jusova, prenosi ukrajinski javni servis.

Jusov je opisao FSB i Istražni komitet kao "lažne strukture koje služe Putinovom režimu", te naveo kako ruske vlasti "definitivno neće komentarisati njihove naredne izjave".

Eksplozija na mostu dugom skoro 20 kilometara uništila je jedan dio drumskog mosta, privremeno zaustavivši drumski saobraćaj. Uništila je i nekoliko cisterni sa gorivom u vozu koji se kretao ka aneksiranom poluotoku iz susjedne južne Rusije.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ruski FSB objavio je detalje onoga što se, kako tvrdi, dogodilo na krimskom mostu u subotu. Na Telegramu su ruske sigurnosne službe navele da je kamion bombu organizovalo ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Kažu da je bomba bila kamuflirana u rolnama građevinske polietilenske folije, ukupne težine 22,77 tona.

FSB tvrdi da je teret poslat iz Odese u Ukrajini početkom avgusta, uz pomoć osoba iz Ukrajine, Gruzije i Armenije. Teret je u periodu od 29. septembra do 3. oktobra krenuo iz Armenije za Rusiju nakon što je carinjen, a prevezen je kamionom registrovanim u Gruziji, navodi FSB.

Nakon što je stigao na Krasnodarsku teritoriju Rusije, poslat je 7. oktobra - uz pomoć petorice sada identifikovanih Rusa - na Krim.

U prevodu saopštenja se nastavlja: "Istog dana palete su utovarene u kamion ruskog državljanina Makhira Jusubova, koji je krenuo za Simferopolj, a 8. oktobra u 6 sati i 3 minute izvršena je eksplozija na krimskom mostu".

Krimski most je završen u maju 2018. i izgrađen je po cijeni od oko 4 milijarde dolara. Bio je to značajan prestižni projekat koji je pustio upromet ruski predsjednik Vladimir Putin koji je imao za cilj da ojača ruske aspiracije prema Krimu.

Most je postao logistički vitalan za rusku vojnu kampanju u Ukrajini, sa stacionarima za ruske trupe koje ratuju na jugu Ukrajine.

Ruske snage pokrenule su masovne raketne napade na ukrajinske gradove, uključujući opskrbu strujom, za koje je Putin rekao da su odmazda za eksploziju na Krimskom mostu, za koju je, pak, rekao da su je organizirale ukrajinske tajne službe.

XS
SM
MD
LG