Dostupni linkovi

Nuklearka u Zaporižju ponovo bez struje


Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Rafael Grossi) izjavio je u srijedu da je ukrajinska nuklearna elektrana okružena ruskim trupama po drugi put u pet dana izgubila napajanje električne energije potrebno za vitalne sigurnosne sisteme.

Grosi je rekao da su posmatrači u Nuklearnoj elektrani Zaporižja prijavili prekid napajanja i dodao da rezervni dizel generatori održavaju nuklearnu sigurnosnu opremu u funkciji.

"Ovaj ponovljeni gubitak energije je duboko zabrinjavajući razvoj događaja i naglašava hitnu potrebu za nuklearnom sigurnošću i zonom zaštite oko lokacije", napisao je Grosi na Tviteru.

Najveća evropska nuklearna elektrana u Zaporižju bila je žarište ruske vojne invazije na Ukrajinu. Moskva i Kijev mjesecima razmjenjuju krivicu za granatiranje u blizini ovog objekta, koje je izazvalo strah od nuklearne katastrofe. Ruske trupe okupirale su područje nuklearke.

Grosi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi 11. oktobra u sklopu napora IAEA da spriječi nesreću i Grosijevog nastojanja da uspostavi sigurnosnu zonu oko elektrane.

Putin je rekao šefu UN-ove nuklearne agencije da je "otvoren za dijalog" o ukrajinskoj nuklearki Zaporižje i da će razgovarati o svim pitanjima koja izazivaju zabrinutost. Tokom sastanka u Sankt Peterburgu koji je prenošen putem televizije Putin je rekao i da je situacija oko elektrane "zabrinjavajuća".

Da li se Černobilj može ponoviti u Zaporožju?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:00 0:00

Grossi bi se trebao sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu kasnije ove sedmice radi daljih razgovora u vezi s nuklearkom, rečeno je u saopštenju IAEA nakon sastanka Grosija i Putina.

Grossi se prošle sedmice sastao sa Zelenskim kako bi razgovarali o postavljanju zaštitne zone oko elektrane, koju su preuzele ruske trupe u martu, a njome i dalje upravlja ukrajinsko osoblje uz stručnjake iz IAEA.

Grossi je "učestvovao u intenzivnim konsultacijama i s Ukrajinom i s Ruskom Federacijom kako bi dogovorili i implementirali" sigurnosnu zonu što je prije moguće, stoji u saopštenju IAEA-e.

XS
SM
MD
LG