Dostupni linkovi

Zapadni saveznici odbacuju tvrdnju Rusije da Ukrajina planira koristiti 'prljavu bombu'


Ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu nadgledaju vojne vježbe 6. septembra
Ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu nadgledaju vojne vježbe 6. septembra

Ukrajina i njezini saveznici odbacili su tvrdnje Rusije da Kijev razvija "prljavu bombu" koju će koristiti protiv snaga Moskve.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kaže da je pozvao stručnjake da posjete ukrajinska postrojenja kako bi se sami uvjerili da Ukrajina nema šta da sakrije.

Tvrdnje Rusije da Kijev planira postaviti takozvanu prljavu bombu pojavile su se tokom razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovih kolega iz nekoliko zemalja NATO-a.

Prljava bomba je mješavina eksploziva, kao što je dinamit, s radioaktivnim prahom ili kuglicama. Kada se aktivira dinamit ili drugi eksploziv, eksplozija nosi radioaktivni materijal u okolno područje.

Britanija, Francuska i Sjedinjene Države objavile su 23. oktobra zajedničku izjavu u kojoj odbacuju tu tvrdnju.

"Naše su zemlje jasno dale do znanja da svi odbacujemo očito lažne optužbe Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti prljavu bombu na vlastitom teritoriju", stoji u saopštenju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da NATO saveznici odbacuju navode Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti prljavu bombu na vlastitoj teritoriji, dodajući da je upravo razgovarao s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom i njegovim britanskim kolegom Benom Wallaceom o tome.

"Saveznici NATO-a odbacuju (ruske) optužbe. Rusija to ne smije koristiti kao izgovor za eskalaciju", rekao je Stoltenberg.

Ali, Rusija je pojačala svoje koje tvrdnje dolaze nakon vojnih poraza u južnoj i istočnoj Ukrajini.

"Prema informacijama koje imamo, dvije organizacije u Ukrajini imaju posebne upute za stvaranje takozvane prljave bombe. Ovaj posao je u završnoj fazi", rekao je 24. oktobra general pukovnik Igor Kirillov.

Načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov 24. oktobra je telefonski razgovarao s britanskim načelnikom stožera odbrane Tonyjem Radakinom, koji je odbacio ruske navode da Ukrajina planira aktivnosti za eskalaciju sukoba.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Vojni lideri složili su se oko važnosti održavanja otvorenih kanala komunikacije između Velike Britanije i Rusije kako bi se upravljalo rizikom pogrešne procjene i olakšala deeskalacija", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ukrajina je ranije optužbu nazvala apsurdnom, a ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je šef UN-ovog nadzornog tijela za nuklearni program prihvatio njegov zahtjev da pošalje stručnjake u Ukrajinu kako bi opovrgli tvrdnje Moskve.

Kuleba je rekao da je pozvao Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da "hitno pošalje stručnjake u miroljubive objekte u Ukrajini za koje Rusija lažno tvrdi da razvijaju prljavu bombu".

Kuleba je rekao da je Ukrajina uvijek bila transparentna i da "nema što skrivati".

Rekao je da se šef IAEA-e Rafael Grossi složio, ali nema potvrde iz IAEA-e.

Također je rekao da je razgovarao s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Josepom Borrellom, koji je pozdravio odluku Ukrajine da pozove stručnjake IAEA-e.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je Kulebi u telefonskom razgovoru dan ranije da će svijet "prozreti svaki pokušaj Rusije da ovu optužbu iskoristi kao izgovor za eskalaciju [rata]".

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Na hiljade civila je ubijeno, gradovi su uništeni, a milioni Ukrajinaca su bili prisiljeni da napuste zemlju. Sjedinjene Države, Evropska unija i brojne druge zemlje od tada su uvele sankcije Rusiji.

Uz pisanje AFP-a, Reutersa
XS
SM
MD
LG