Dostupni linkovi

Rusija kaže da o mogućem nuklearnom udaru odlučuje 'vojna doktrina'


Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je da o upotrebi nuklearnog oružja odlučuje "vojna doktrina". (Fotografija nastala 12. januara 2022. u Briselu, Belgija.)

Na pitanje hoće li Rusija isključiti preventivni taktički nuklearni napad na Ukrajinu, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova rekao je u utorak da je odluka o mogućoj uporabi nuklearnog oružja jasno navedena u ruskoj vojnoj doktrini, javlja RIA.

"Imamo vojnu doktrinu - tamo je sve napisano", rekao je Aleksandar Gruško, a prenosi ruska državna novinska agencija RIA.

Ruska službena načela vojnog razmještaja dopuštaju upotrebu nuklearnog oružja ako se ono - ili druge vrste oružja za masovno uništenje - koriste protiv nje, ili ako se ruska država suoči s egzistencijalnom prijetnjom od konvencionalnog oružja, piše Reuters.

Odluka o korištenju ogromnog ruskog nuklearnog arsenala, ostaje na ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ruska invazija ubila je hiljade ljudi, raselila gotovo deset miliona i izazvala strah od šire konfrontacije između Rusije i Sjedinjenih Država – daleko najvećih nuklearnih sila svijeta.

Direktor Centralne obavještajne agencije SAD-a William Burns rekao je u subotu da Putin vjeruje da si ne može priuštiti gubitak u Ukrajini i upozorio da Zapad ne može zanemariti rizik da Moskrva upotrijebi taktičko nuklearno oružje.

"Mi kao obavještajna zajednica u ovom trenutku ne vidimo praktične dokaze ruskog planiranja za raspoređivanje ili čak korištenje taktičkog nuklearnog oružja", rekao je Burns.

Ipak, upozorio je da su "ulozi za Putinovu Rusiju vrlo visoki".

U dekretu koji je Putin potpisao 2. juna 2020. navodi se da Rusija svoje nuklearno oružje gleda kao "isključivo sredstvo odvraćanja".

Ponavlja frazeologiju vojne doktrine, ali dodaje detalje o četiri okolnosti pod kojima bi bio naređen nuklearni napad.

To uključuje pouzdane informacije o napadu balističkih projektila na Rusiju i neprijateljskom napadu "na kritična državna ili vojna postrojenja Ruske Federacije, čije bi onesposobljavanje dovelo do ometanja odgovora nuklearnih snaga".

Putin, koji je u više navrata izrazio ogorčenost zbog načina na koji se Zapad odnosio prema Rusiji nakon pada Sovjetskog Saveza 1991., kaže da su Sjedinjene Države koristile Ukrajinu za prijetnju Rusiji.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Svoju naredbu od 24. februara za specijalnu vojnu operaciju opravdao je rekavši da je Ukrajina progonila govornike ruskog jezika i da Sjedinjene Države žele proširiti vojni savez NATO-a na način koji bi ugrozio Rusiju.

Američki predsjednik Joe Biden opisuje Putinovu invaziju na Ukrajinu kao borbu u mnogo široj globalnoj borbi između demokratije i autokratije.

Također je Putina nazvao ratnim zločincem i rekao da "bivši špijun KGB-a ne može ostati na vlasti".

Ukrajina odbacuje ruske tvrdnje da je progonila one koji govore ruski i kaže da se bori za svoj opstanak.

Rusija poriče optužbe Ukrajine i Zapada da su njezine snage počinile ratne zločine.

XS
SM
MD
LG