Dostupni linkovi

Zatvorenom ukrajinskom aktivisti za ljudska prava odbijena žalba na Vrhovnom sudu Rusije


Ukrajisnki aktivista za ljudska prava Maksim Butkevič, 21. jul 2021.
Ukrajisnki aktivista za ljudska prava Maksim Butkevič, 21. jul 2021.

Vrhovni sud Rusije odbacio je u sredu žalbu poznatog ukrajinskog branitelja ljudskih prava Maksima Butkeviča na 13-godišnju zatvorsku kaznu koju mu je izrekao sud koji je postavila Rusija u istočnom ukrajinskom regionu Lugansk, posle priznanja za koje kaže da je iznuđeno mučenjem.

On je osuđen zbog navodnog pokušaja dva ubistva, namerno ugrožavanje tuđe imovine, okrutnost prema civilima i korišćenje zabranjenih metoda u oružanom sukobu, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Butkevič (46), koji je učestvovao na saslušanju putem video linka iz pritvorskog centra u Lugansku pod kontrolom Rusija, rekao je da je prvobitno pristao da prizna optužbe pošto je mučen i pošto mu je obečano da će priznanje krivice omogućiti da bude razmenjen za ruske vojnike koje su zarobile ukrajinske oružane snage.

To se nije dogodilo i tokom suđenja se izjasnio da nije kriv.

Pored aktivnosti na polju ljudskih prava, Butkevič je poznat po novinarsko radu. U Ukrajini je poznata kao suosnivač Hromadskog radija (Javnog radija), koji je emitovao specijalni program za stanovnike regiona Donjecka i Luganska.

Samo nekoliko dana pošto je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara 2022, Butkevič se pridružio ukrajinskim oružanim snagama.

U julu 2022, majka ga je prepoznala na video snimku koji prikazuje ukrajinske vojnike koje su zarobile ruske snage u blizini gradova Zolote i Hirne u Luganskoj oblasti.

Ona je rekla da nije imala kontakt sa sinom od njegovog hapšenja i nastoji da bude oslobođen iz ruskog zatočeništva u razmenama zarobljenika.

Butkevič je takođe bio poznat po podizanju svesti o problemima s kojima su se suočavale izbeglice i pre ruske invazije.

On je postao poznat po svojim pozivima da se izmene ukrajinski propisi o migraciji za beloruske državljane koji su masovno pobegli u Ukrajinu posle represije nakon spornih predsedničkih izbora u avgustu 2020. koji su autoritarnom vladaru Aleksandru Lukašenku doneli šesti uzastopni mandat.

XS
SM
MD
LG