Dostupni linkovi

Triput uhapšen, državljanin BiH promijenio ime i ratuje za Rusiju


Fotografija koju je državljanin BiH Ljubiša Božić koji je promijenio ime u Aleksandar Velimirović objavio na Telegram kontaktu Muzikant.

Znate li svirati na violini, pitao je Muzikant Saša, kako se na ruskoj društvenoj mreži VKontakte predstavlja Ljubiša Božić ili Aleksandar Velimirović, državljanin Bosne i Hercegovine koji je na ukrajinskom ratištu.

Rođeni Banjalučanin, ranije osuđen i više puta uhapšen u BiH, koji je službeno u policiji u Banjoj Luci promijenio identitet, violinom aludira na pripadnost paravojnoj ruskoj grupi Wagner, nazvanoj po kompozitoru iz 19. vijeka, odgovarajući na pitanje zašto se zove Muzikant.

Od 14. novembra na ruskoj društvenoj mreži VKontakte objavljuje fotografije u vojnim uniformama, videa na kojima se vide maskirane osobe koje koriste oružje, ali i pakete s hranom i drugim potrepštinama za koje navodi da su namijenjeni ruskoj vojsci u Ukrajini.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže: "Vratit ću se u Bosnu kad ne bude granica između nas", tj. kad sve bude "po ruskom".

U Ukrajinu je, prema saznanjima RSE iz dva sigurnosna izvora, otišao u proljeće 2022. godine. I prema vlastitom priznanju, Božić / Velimirović je već godinu dana na ukrajinskom frontu ili u Rusiji. Pridruživanje stranim vojskama je kažnjivo u BiH.

Tokom videopoziva s RSE, Velimirović je sve vrijeme nosio masku. Vidjele su mu se samo oči i vojna uniforma bez jasno uočljivih oznaka.

Screenshot ekrana tokom razgovora s Božićem / Velimirovićem, februar 2023.
Screenshot ekrana tokom razgovora s Božićem / Velimirovićem, februar 2023.

Najprije otmice, potom ratište

Krajem novembra 2022. Radio Slobodna Evropa je iz dva sigurnosna izvora u BiH saznao da je Ljubiša Božić jedan od sedam bh. državljana na ukrajinskom ratištu. Više informacija o njegovom boravku nije bilo.

Međutim, Božić je od ranije poznat policijskim agencijama u BiH. Prvi problem sa zakonom, kako je utvrdio RSE, bio je 2010. godine. Zbog otmice je osuđen na dva mjeseca zatvora i odslužio je kaznu, saznao je RSE.

Ko je bio žrtva otmice i drugi detalje o ovom slučaju nije bilo moguće pronaći, jer je kazna brisana iz evidencije, u skladu s Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Osude na kaznu zatvora do jedne godine brišu se iz kaznene evidencije kad proteknu tri godine od dana izvršene kazne – pod uvjetom da osuđeni za to vrijeme ne učini novo krivično djelo.

Iz Osnovnog suda Gradiška su naveli da ne mogu dati detalje presude, jer "bi to bilo protivno Zakonu o krivičnom postupku".

Drugi problem Božić, kasnije Velimirović, imao je u junu 2016. kad je uhapšen jer je vrijeđao vjernike muslimane ispred džamije u Banjoj Luci. Božić je, javili su mediji, kažnjen prekršajno s 200 KM (100 eura), a Nezavisne novine su javile da se putem ovog medija izvinio zbog ispada. Iz MUP-a RS-a nisu mogli dati više detalja ni o ovom slučaju, jer je riječ o "prekršajnoj prijavi" i u tom slučaju nisu dužni davati više informacija.

Treći put kad je uhapšen dovodio se u vezu s ratovanjem u Ukrajini. Na Aerodromu u Sarajevu, 20. septembra 2020., uhapsila ga je Granična policija BiH nakon čega je predan u nadležnost Sudske policije RS-a.

Iz Sudske policije RS-a su za RSE rekli da su postupili po Naredbi Osnovnog suda Banja Luka, za raspisivanje potjernice za licem Ljubišom Božićem.

"Tom prilikom smo navedeno lice preuzeli od pripadnika Granične policije BiH, koji su ga prethodno lišili slobode, nakon čega smo ga isti dan sproveli i predali u Kazneno-popravni zavod Banja Luka", napisali su iz Policije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Iz Osnovnog suda u Banjoj Luci su, nakon nekoliko upita, kazali da "nisu u mogućnosti utvrditi po kojoj potjernici je Sudska policija Republike Srpske dana 20. septembra 2020. godine postupila, jer je za imenovanim u više predmeta (otmica i prekršaji) raspisana potjernica".

Istog dana Božić je ispitan u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koja inače postupa u slučajevima sumnje na sudjelovanje na stranim ratištima. Iz SIPA-a su nakon više upita odgovorili da je Božić saslušan u svojstvu osumnjičene osobe, nakon čega je uz izvještaj predan Tužiteljstvu BiH na postupanje.

Iz Tužiteljstva su za RSE rekli da je donesena naredba o obustavi istrage u ovom slučaju.

"Odluka je donesena, jer nije bilo dovoljno dokaza o počinjenju kaznenog djela. Dokazi su se sastojali, uglavnom, od posrednih saznanja i teško provjerljivih informacija na društvenim mrežama", napisali su u odgovoru i dodali da se u slučaju novih dokaza ili informacija, istraga može ponovo pokrenuti.

Lijevo - Ljubiša Božić, fotografija s Facebook profila 2017. godine; Desno - Božić, sad Velimirović, fotografija s VKontakte profila Muzykant Sasha, 2023. godina.
Lijevo - Ljubiša Božić, fotografija s Facebook profila 2017. godine; Desno - Božić, sad Velimirović, fotografija s VKontakte profila Muzykant Sasha, 2023. godina.

Zašto je promijenio identitet?

Istraživanje RSE dovelo je do saznanja da je Ljubiša Božić, u prethodnih nekoliko godina, promijenio ime i prezime. Dva sigurnosna izvora, koje RSE neće imenovati zbog prirode posla koji obavljaju, potvrdila su ove informacije.

Božić je ime promijenio u policiji u Banjoj Luci na osnovu rješenja Gradske uprave Banja Luka.

Izvor RSE je ustvrdio da je po odlasku u Rusiju, Božić, odnosno Aleksandar Velimirović, potpisao ugovor s Wagner grupom i da se nada da će dobiti rusko državljanstvo. Informaciju da je Velimirović član Wagnera RSE nije mogao zvanično potvrditi.

Na Telegram kontaktu s kojeg se javljao nakon što ga je RSE kontaktirao na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte podijelio je fotografiju u uniformi s oznakama koje izgledaju kao simboli koje koriste pripadnici Wagner grupe, plaćeničke grupa bliske Kremlju koja je dodata na listu europskih sankcija zbog aktivnog učešća u ruskoj agresiji protiv Ukrajine.

RSE nije mogao utvrditi vrijeme kad je fotografija nastala, kao ni lokaciju, ali je utvrđeno da nije ranije objavljena na drugim stranicama ili profilima.

Božić / Velimirović u uniformi s oznakama Wagner grupe.
Božić / Velimirović u uniformi s oznakama Wagner grupe.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, kao i u Gradskoj upravi Banje Luke nisu mogli dati nikakve informacije u vezi s promjenom imena i prezimena.

Rečeno je da bilo ko može promijeniti ime i prezime ako se ispune uvjeti i ako se protiv osobe u trenutku podnošenja zahtjeva ne vodi sudski postupak. Iako je Božić ranije više puta imao probleme sa zakonom, to ga nije spriječilo da s novim identitetom napusti BiH.

Na alarmantno regrutiranje zatvorenika koji od ranije imaju probleme sa zakonom ili služe kaznu u ruskim popravnim ustanovama za paravojnu grupu Wagner upozorili su iz Ujedinjenih naroda.

U martu 2023. su iz UN-a rekli da su duboko uznemireni izvještajima o posjetima pripadnika takozvane Wagner grupe popravnim ustanovama u različitim regijama Rusije, nudeći pomilovanja za krivične kazne zatvorenicima koji se pridruže grupi i sudjeluju u ratu u Ukrajini.

Iz UN-a su rekli da Wagner grupa regrutira i ruske i strane državljane koji služe kazne u popravnim ustanovama.

Kako je RSE pronašao Božića / Velimirovića?

Od početne informacije da je Božić / Velimirović na ukrajinskom ratištu, u novembru 2022., do prvog kontakta s RSE na Telegramu, u februaru 2023., prošla su skoro tri mjeseca.

Za to vrijeme Božić nije koristio Facebook profile na kojima su njegove fotografije, kao ni profile s imenom Aleksandar Velimirović. Na poruke RSE niko s ovih profila nije odgovarao.

U međuvremenu, u januaru je u videu Dejana Berića, državljanina Srbije koji se nalazi u Rusiji i protiv koga se u Srbiji vodi postupak zbog učešća u ratu u Ukrajini, pomenut Aleksandar iz BiH koji je u Ukrajini.

Berić u videu govori da je državljanin BiH pod imenom Aleksandar promijenio ime i prezime i da je u Ukrajinu došao kao "špijun".

Berić je naveo i ime koje osoba koristi na Vkontakte – Muzikant Gru (GRU – vojna obavještajna služba Rusije).

RSE je provjerom profila utvrdio da se navodi datum rođenja na ovom profilu – 24. jula 1979., što je isti datum rođenja Ljubiše Božića, prema RSE informacijama iz sigurnosnih izvora.

Datum na profilu VKontakte isti je kao i datum rođenja Ljubiše Božića, odnosno Aleksandra Velimirovića.
Datum na profilu VKontakte isti je kao i datum rođenja Ljubiše Božića, odnosno Aleksandra Velimirovića.

Nakon Berićeve objave, profil mijenja ime dan kasnije u Muzykant Sasha.

Berić je na upit RSE ukratko napisao da su "šanse za razgovor nikakve".

Šta je "svirao" Muzikant?

Prvi kontakt s bh. državljaninom RSE je ostvario na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte. Na prijedlog Božića / Velimirovića kontakt je nastavljen na Telegramu, najprije s jednog (Harli), a potom s drugog naloga (Muzikant).

Na pitanje zašto je otišao i pridružio se ruskoj vojsci, između ostalog, odgovara:

"A zašto ne?".

Pitao je i zašto ga zove neko iz entiteta Federacija, umjesto neko iz Republike Srpske "ako sam ja iz Republike Srpske".

Fotografija koju je Božić / Velimirović objavio na VKontakte. RSE nije mogao utvrditi da je na fotografiji Božić.
Fotografija koju je Božić / Velimirović objavio na VKontakte. RSE nije mogao utvrditi da je na fotografiji Božić.

Provjerom fotografije RSE je utvrdio da nije objavljivana ranije na drugim stranicama.

"Ja nisam toliko glup što bih ja došao sad kući, gdje bi bilo mnogo pitanja. Lično, ja sam na rusku stranu. Ja se nalazim na ruskoj strani, da. Lično, kući ću doći tog momenta kad bude prohod čitav i kad sve bude po ruskom, sve. Rusija čeka moment da to uradi", poručio je tokom razgovora.

Više puta je optužio novinare RSE da rade za "info službe", SIPA-u i druge i da je jedini način da se o njemu sve zna ako neko radi za "službu".

"Mene blisko veže Rusija. U mene je sve u Rusiji, planiram se ženiti uskoro", kaže.

Na pitanje je li ranije boravio u Ukrajini 2014. ili kasnije, kaže da je to "kao kad ideš u jednu prodavnicu i znaš već šta tamo ima", aludirajući da je i ranije boravio u dijelovima Ukrajine i Rusije.

Na pitanje kako želi da mu se obraća – kao Aleksandar ili Ljubiša – odgovara:

"Ma, kako hoćeš. Mogu biti i jedno i drugo."

"Ja znam da ste vi u SIPA-i, da radite tamo. Sve mogu sakriti, obrisati profile. Pričam s vama s ruskog telefona", rekao je tokom razgovora.

Rekao je i da je njegov posao da odvozi pomoć, hranu i ostale potrepštine ruskoj vojsci. Tvrdi da nije na ratištu, a da su fotografije i videosnimci koje objavljuje slučajno tu, da ne znače ništa.

"Kakva je vama korist od toga što vi znate o meni, kad ću ja doći s novim pasošem i imenom, ako ikad dođem u Bosnu", govori.

Tokom razgovora o promjeni imena kaže:

- Ja vam govorim, znači, taj čovjek planira se ženiti, ostati tamo u Rusiji, to je to.
- Koji čovjek?
- Taj Aleksandar. (uz osmijeh)
- A Ljubiša?
- Kako hoćete.
- Znači, vi ste Ljubiša Božić odnosno Aleksandar Velimirović.
- Da, da.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

Nekoliko minuta kasnije negira da je rekao bilo šta od ovoga.

Danima kasnije na Telegramu šalje videoporuku na kojoj se vidi igračka violina, vatra i osobe u maskirnoj odjeći. "Uz dobro jutro", opis je videa, nakon čega prestaje kontakt.

Sedam osoba iz BiH na ruskoj strani u Ukrajini

Sedam osoba iz BiH se istražuje zbog sumnje da su se pridružili ruskoj vojsci, saznaje RSE iz Tužiteljstva BiH. Nekoliko osoba za koje se sumnja da su na ukrajinskoj strani su već živjele duži niz godina u Ukrajini, što se razlikuje od odlazaka na ratište iz BiH u prethodnoj godini.

Više informacija iz pravosudnih i policijskih agencija, uglavnom, ne žele podijeliti, jer je "riječ o fazi operativnih provjera".

Iz SIPA-e su rekli da prikupljaju podatke i prate pojave, iz Tužiteljstva da postupaju u više predmeta zajedno s partnerskim institucijama iz BiH i inozemstva.

Kad je riječ o slučaju ranije privođenog Božića, iz Tužiteljstva kažu da su se 2020. godine, kad je uhapšen pa pušten, vodili i "utvrđenom praksom u predmetu protiv Stević Gavrila, gdje je nakon optužnice i sudskog postupka, uslijedila oslobađajuća presuda".

Stević je prva osoba koja je procesuirana u BiH zbog sudjelovanja u ratu u Ukrajini 2014. godine.

Na Sudu BiH je pravosnažno oslobođen svih optužbi koje su ga teretile da se u Rostovu, područje Luganjska, kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz BiH i Srbije, pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda – jedinice "Jovan Šević" koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

Stević je za RSE rekao da ne poriče boravak u Ukrajini, ali kaže da se nije borio. Kaže da je u Ukrajinu otišao, jer ga je zanimalo "kao Jugoslovena i idealistu šta se to na licu mjesta dešava".

U BiH su dosad zbog protuzakonitog pridruživanja kažnjavane osobe koje su odlazile na ratišta u Irak i Siriju i pridruživale se terorističkim i militantnim organizacijama "Islamskoj državi" i "Al-Nusra frontu".

Pridruživanje stranim vojnim, paravojnim formacijama je od 2014. godine kažnjivo djelo u BiH. Propisane kazne Krivičnog zakona variraju u ovisnosti o kvalifikacijama i mogu iznositi od tri mjeseca do deset godina zatvora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG