Dostupni linkovi

Sberbanke u BiH više nisu pod ruskom kontrolom


Redovi ispred Sberbanke u Banjaluci, februar 2022.
Redovi ispred Sberbanke u Banjaluci, februar 2022.

Nakon što su institucije u oba bosanskohercegovačka entiteta preuzele upravljanje sa dvije ruske sberbanke u BiH, u Republici Srpskoj (RS) počelo je i restrukturiranje tamošnje Sberbanke A.D.

Sberbanka A.D., jedna je od dvije kćerke banke, koje posluju u BiH i u direktnom su vlasništvu Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču. Radi se o bankarskoj grupaciji koja je 100 posto u vlasništvu Sberbank Rusije. Sberbank A.D. posluje u entitetu RS, a Sberbank BiH, sa sjedištem u Sarajevu, posluje u drugom bh. entitetu , Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Sberbanka A.D. sa sjedištem u Banjaluci u narednih 48 časova radiće u izmijenjenom režimu rada kako bi se proveo postupak restrukturiranja, naveli su u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske (RS) za Radio Slobodna Evropa 1. marta. Nakon tog roka, kažu u Agenciji, banka će raditi u punom kapacitetu.

Isti dan isplata malih iznosa, na veće se čeka

Banjalučka Sberbanka obavijestila je klijente da će isplaćivati gotovinu u iznosu do 1.000 maraka (500 evra) u toku radnog vremena. Zahtjevi za isplatu preko tog iznosa biće realizovani u periodu od 48 do 72 časa.

"Zahtjev za isplatu gotovine po oročenim depozitima možete predati u poslovnicama uz prilaganje ugovora, a o odluci po zahtjevu ćete biti obavješteni u skladu po odredbama ugovora", navodi se u obavještenju banke klijentima.

Proces restrukturiranja započeo je nakon što je Vlada RS 28. februara objavila da preuzima vlasništvo nad Sberbankom A.D.

Banjalučka Sberbanka će klijentima isti dan isplaćivati samo gotovinu u iznosu do 1.000 maraka (500 evra). Preko tog iznosa na isplatu se čeka 48 do 72 časa (na fotografiji kovanice i novčanice konvertibilne marke)
Banjalučka Sberbanka će klijentima isti dan isplaćivati samo gotovinu u iznosu do 1.000 maraka (500 evra). Preko tog iznosa na isplatu se čeka 48 do 72 časa (na fotografiji kovanice i novčanice konvertibilne marke)

Iz Agencije za bankarstvo RS saopšteno je da su restrukturiranjem Sberbanke A.D. zaštićeni deponenti koji imaju osigurane depozite, zaštićena sredstva i druga imovine klijenata, te izbjegnut veći štetni uticaj na finansijsku stabilnost“, navode u Agenciji za bankarstvo RS.

Banjalučka Sberbanka će poslovati i pod novim imenom, a u Vladi RS su poručili da je cilj preuzimanja vlasništva nad tom bankom - da se finansijski sistem održi stabilnim.

Vlada će stati iza ove banke da zaštiti klijente i uloži 15 miliona maraka (7,5 miliona evra) osnovnog kapitala da bi se nastavilo sa normalnim radom -
poručila je ministrica finansija RS Zora Vidović.

"Vlada će stati iza ove banke da zaštiti klijente i uloži 15 miliona maraka (7,5 miliona evra) osnovnog kapitala da bi se nastavilo sa normalnim radom. Zamolila bih sve klijente da ne prave paniku i gužvu, a nova banka će apsolutno raditi u skladu sa zakonom, biće stabilna i likvidna", rekla je ministrica finansija RS Zora Vidović novinarima 28.februara.

Za razliku od banjalučke, koja sada prelazi u vlasništvo Vlade RS, Sberbank BiH u Sarajevu i dalje je u ruskom vlasništvu, ali pod kontrolom Agencije za bankarstvo FBiH.

U odgovoru na upit RSE, u Agenciji za bankarstvo FBiH navode da se Odlukom Agencije ograničavaju upravljačka prava većinskog vlasnika, Sberbank Europe AG.

"Odluka se evidentira i u ostalim javnim registrima. Formalno upisano vlasništvo se ne mijenja do momenta prenosa na novog vlasnika, ali su prava upravljanja i raspolaganja vlasnika ograničena, odnosno praktično nemoguća", ističu u Agenciji za bankarstvo FBiH.

Šta je sa prodajom Sberbank u BiH?

U Agenciji za bankarstvo FBiH za RSE navode da "podržavaju nastavak aktivnosti", u vezi prodaje Sberbank BiH.

"Postupak je i dalje u toku i očekuju se stavovi regulatornih tijela izvan BiH po pitanjima konačne realizacije transakcije", ističu u Agenciji.

Sberbank Europe je 3. novembra 2021. potpisala ugovor o prodaji sa grupacijom koju čine AIK Banka a.d. Beograd iz Srbije, Gorenjska banka dd, Kranj iz Slovenije i Agri Europe Ciprus Limited.

Ugovorom je predviđeno da grupacija kupi Sberbanke u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Od potpisivanja ugovora, do sada je došlo do preuzimanja vlasništva jedino nad Sberbankom u Srbiji 28. februara.

U AIK banci nisu odgovorili za RSE da li su odustali od preuzimanja ostalih banaka u regiji.

"U skladu sa regulatorno definisanim procedurama u okviru svake pojedinačne jurisdikcije, nadležne institucije će obavestiti javnost o daljem procesu. Samim tim pratimo razvoj situacije u regionu i blagovremeno ćemo se izjašnjavati o aktuelnim procesima", naveli su za RSE u AIK banci.

Sberbank Europe je 3. novembra 2021. potpisala ugovor o prodaji Sberbanke u BiH, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj - grupaciji koju čine AIK Banka a.d. Beograd iz Srbije, Gorenjska banka dd, Kranj iz Slovenije i Agri Europe Ciprus Limited. Do sada je došlo do preuzimanja vlasništva jedino nad Sberbankom u Srbiji 28. februara.
Sberbank Europe je 3. novembra 2021. potpisala ugovor o prodaji Sberbanke u BiH, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj - grupaciji koju čine AIK Banka a.d. Beograd iz Srbije, Gorenjska banka dd, Kranj iz Slovenije i Agri Europe Ciprus Limited. Do sada je došlo do preuzimanja vlasništva jedino nad Sberbankom u Srbiji 28. februara.

No, i ako taj ugovor ne bude proveden do kraja, zbog novih okolnosti, u Agenciji za bankarstvo FBiH navode i da će dati nalog za prodaju Sberbanke BiH, te da ima više zainteresovanih kupaca.

Sa druge strane u RS je poručeno da Sberbanku u Banjaluci žele zadržati dugoročnije u vlasništvu entitetske Vlade.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, koji je prisustvovao objavi Vlade RS o preuzimanju Sberbanke u Banjaluci, rekao je da nije bilo vremena za čekanje da se završi posao oko prodaje.

"To je bilo u paketu u pregovorima. Oni su se (AIK) odlučili da to samo urade (preuzmu) u Srbiji i vjerovatno da gledaju i sačekaju. Mi nemamo vremena za čekanje i mi ovo ne radimo iz privremenog nekog aranžmana", rekao je Dodik.

On je dodao i da Agencija za bankarstvo RS može da odluči o tome "u nekom kasnijem vremenu".

"Ja kažem da su vlasti i Republika Srpska zainteresovane da ovu banku sačuvaju i ostanu u njoj. Ne privremeno, nego stalno", poručio je Dodik.

Gužve u bankama

Nakon uvođenja rigoroznih sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, ispred poslovnica Sberbanke u oba entiteta danima su gužve, građani žele podići novac i zatvaraju račune, te odlaze u druge banke.

Jedan od njih je i Sarajlija, koji se nije htio predstaviti. Nakon što je zatvorio račun u Sberbanci čekao je u redu da otvori račun u drugoj banci.

"Bio sam u Sberbanci. Ne ulijevaju mi baš povjerenje. Iskreno", kaže ovaj stanovnik Sarajeva.

Banke u BiH su prelikvidne. Samo u prošloj godini su ostvarile dobit veću od 400 miliona maraka. Dobro su kapitalizovane i u ovom trenutku nema sumnje u njihovu sposobnost normalnog poslovanja -
kaže profesor Marko Đogo.

Rat u Ukrajini pojačao je pritisak i na druge banke u BiH. No, Marko Đogo, profesor Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu ističe da su banke u BiH dovoljno jake i likvidne da se suoče sa pritiskom građana.

"Banke u BiH su prelikvidne. Samo u prošloj godini su ostvarile dobit veću od 400 miliona maraka (200 miliona evra). Dobro su kapitalizovane i u ovom trenutku nema sumnje u njihovu sposobnost normalnog poslovanja", kaže Đogo.

Smatra da građani ne bi trebali biti zabrinuti, pa čak ni zbog Sberbanke u oba entiteta, koje su, takođe, likvidne. No, sa druge strane, Đogo je mišljenja da su banke te koje bi morale vratiti povjerenje građana da su im depoziti sigurni.

"U principu, mogućnost da građani mogu da povuku novac, ako žele, je ono što bi trebalo da stabilizuje situaciju. Ako se situacija okonča u narednih par sedmica do narednih par mjeseci, neće to imati poseban uticaj na banke", navodi Đogo.

Povlačenje depozita, a i masovnija kupovina životnih namirnica, kaže Đogo, posljedica je i rata koje su građani BiH doživjeli 90-ih godina prošlog vijeka.

"Ova djelimično ratom uslovljena psihoza utiče da na prvi znak nekih nemira i nestabilnosti, građani krenu da se obezbijede", navodi Đogo.

Građani, koje smo zatekli pred bankama, ističu kako podižu novac i zbog straha od nestašice novca i nesigurnosti.

"Plaši me nestanak para. More zatrebat' para, a da ne moreš odma' podići", kaže jedan stanovnik Sarajeva, koji se nije želio predstaviti.

Njegova sugrađanka Aida za RSE kaže da je došla u banku da podigne više novca nego što može na bankomatu.

"Osjećaću se sigurnije u nekom momentu. Ali nije vam ni kući više ništa sigurno. Ja čisto dižem da platim režije i da mogu malo da imam novca", ispričala je Aida.

Depoziti do 25.000 evra osigurani

U Agenciji za osiguranje depozita BiH za RSE navode da uvedene mjere agencija za bankarstvo nisu bile rezultat lošeg stanja u bankama u BiH.

"Banke su poslovale sa visokim stepenom likvidnosti, profitabilnosti i čvrstom kapitalnom osnovom. Mjere agencija za bankarstvo su uvedene kako bi se eliminisao rizik koji su banke imale u pogledu vlasništva nad istim", ističe se u odgovoru za RSE..

Dodaju da Agencija za osiguranje depozita BiH, kao dio mreže finansijske sigurnosti, štiteći osigurane depozite u bankama BiH. doprinosi finansijskoj stabilnosti.

Pored toga, ističu, osigurani depoziti u Sber bankama BiH, kao i u svim bankama koje posluju na teritoriji BiH, su pokriveni sistemom osiguranja depozita.

Inače, sve banke u BiH sa dozvolom za rad se nalaze u sistemu osiguranja depozita, koji su osigurani do iznosa od 50.000 KM (oko 25.000 eura). U skladu sa Zakonom o osiguranju depozita u bankama BiH za iste garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG