Dostupni linkovi

Ukrajinske obavještajne službe u komunikaciji sa zarobljenim vojnicima iz Azovstala


Stotine ukrajinskih vojnika zarobljene su od strane ruskih snaga nakon što su prošlog mjeseca napustili tvornicu metala Azovstal u Mariupolju.
Stotine ukrajinskih vojnika zarobljene su od strane ruskih snaga nakon što su prošlog mjeseca napustili tvornicu metala Azovstal u Mariupolju.

Ukrajina kaže da su obavještajne službe zemlje u komunikaciji s borcima zarobljenim u fabrici Azovstal u Mariupolju i da Kijev čini sve što može da osigura njihovo oslobađanje.

Neizvjesnost je okružila sudbinu stotina vojnika zarobljenih od strane ruskih snaga nakon što su prošlog mjeseca napustili kompleks čeličane u lučkom gradu na Azovskom moru.

"Preko (obavještajnih službi) saznajemo o uslovima pritvora, ishrani i mogućnosti njihovog puštanja na slobodu", rekao je ministar unutrašnjih poslova Denys Monastyrskiy na ukrajinskoj televiziji kasno 3. juna.

Ministar je rekao da ukrajinske vlasti "čine sve što je moguće" da osiguraju njihovo oslobađanje.

Rusija je saopštila da je oko 2.500 ukrajinskih vojnika privedeno u fabrici.

Ukrajinski zvaničnici i rođaci vojnika pozvali su Moskvu da tretira muškarce kao ratne zarobljenike. Kijev želi da se vrate razmjenom zatvorenika.

Neki visoki ruski zakonodavci zahtijevali su da se nekima od vojnika sudi. Kremlj je rekao da će borci koji su se predali biti tretirani u skladu sa međunarodnim standardima.

Rusija je 20. maja saopštila da njene snage imaju potpunu kontrolu nad ogromnom fabrikom nakon sedmica intenzivnih borbi u gradu.

Ukrajina je opisala povlačenje iz Azovstala kao ovlaštenu "evakuaciju", a ne kao predaju.

Na osnovu izvještaja Reutersa i AP-a

XS
SM
MD
LG