Dostupni linkovi

Britanska policija istražuje 50 slučajeva navodnih ratnih zločina u Ukrajini


Satelitski snimci američke kompanije Maxar Technologies objavljeni 21. aprila 2022. pokazuju grobnicu u selu Manuš udaljeno 20 kilometara od Mariupolja datiraju od 3. aprila

Britanska policija je u petak 22. aprila rekla da sakuplja dokaze nakon što je primila izvještaje o 50 navodnih ratnih zločina koji su se desili od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Tim londonske policije za ratne zločine rekao je da njihovi detektivi eksperti procjenjuju 50 navoda koje su primili od početka konflikta što je dio napora da se podrži istraga Međunarodnog krivičnog suda.

"Imamo oko 50 navoda i očekujemo da će taj broj porasti tokom narednih sedmica pošto sve više ljudi koji bježe iz Ukrajine dolaze u Veliku Britaniju", rekao je Dominic Murphy, šef antiterorističkog odjeljenja londonske policije.

Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje, uključujući Veliku Britaniju optužile su ruske snage za ratne zločine koji su se desili tokom napada na Ukrajinu.

Rusija, koja kaže da je pokrenula "specijalnu vojnu operaciju" kako bi "denacifikovala" Ukrajinu odbacila je navode i optužila Zapad kako fingira dokaze kako bi okaljala njenu vojsku.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan rekao je nakon što je posjetio grad Buča 13. aprila da je Ukrajina "mjesto zločina".

Ukrajinske vlasti optužile su rusku vojsku, posebno 64. motorizovanu brigadu da je počinila masakr nad civilima u Buči, koji je otkriven 30. marta poslije povlačenja ruskih vojnika.

Ukrajina istražuje više od 4.000 slučajeva ratnih zločina, izjavila je u glavna tužiteljica Ukrajine Irina Venediktova. Među njima i zločine ruskih snaga nakon povlačenja iz grada Buča u blizini Kijeva, gdje su nađene stotine tijela civila na ulicama i drugim lokacijama.

Kompanija Maxar Technologies objavila je satelitske snimke za koje navodi da prikazuju veliku masovnu grobnicu kod opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja.

Američka kompanija je navela da se na tom mjestu posljednjih sedmica pojavilo više od 200 novih grobnica, dok su ruske trupe nastavile da bombarduju regiju.

Maxar navodi da pregled slika od sredine marta do sredine aprila pokazuje da je proširenje počelo između 23. i 26. marta.

Mjesto na kojem se nalaze iskopine je u blizini groblja u selu Manuš, 20 kilometara zapadno od Mariupolja.

Izvor: Reuters, BBC

XS
SM
MD
LG