Dostupni linkovi

OEBS: Rusija prekršila međunarodno humanitarno pravo u Ukrajini


Karim Kan, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda, u Buči gde su pronađeni leševi civila, 13. april 2022.
Karim Kan, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda, u Buči gde su pronađeni leševi civila, 13. april 2022.

Eksperti Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) su saopštili da su otkrili "jasne obrasce" kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane ruskih snaga u Ukrajini.

Prvi nalazi njihovog izveštaja, objavljeni 13. aprila, dokumentuju "katalog nečovečnosti koje su počinile ruske snage u Ukrajini", naveo je u saopštenju Majkl Karpenter, američki ambasador pri OEBS-u.

"Ovo uključuje dokaze o direktnom gađanju civila, napadima na medicinske ustanove, silovanju, pogubljenjima, pljački i prisilnoj deportaciji civila u Rusiju", rekao je on.

Izveštaj su napisala tri pravnika iz Austrije, Švajcarske i Češke nakon što ih je 45-člani OEBS odabrao da prouče situaciju.

Prema izveštaju, ruske jedinice su u najmanju ruku prekršile svoje obaveze da zaštite civile. U suprotnom, broj žrtava bi bio manji i mnogo manje stambenih objekata, bolnica i škola bi bilo uništeno, navodi se.

Eksperti su otkrili "neke povrede i probleme" u postupcima ukrajinske strane, izražavajući zabrinutost zbog tretmana ratnih zarobljenika.

Rusija je negirala tvrdnje o zločinima, ističući da su neki dokazi izmišljeni.

U izveštaju se navodi da je Rusija odgovorila tvrdeći da je mehanizam po kome su stručnjaci imenovani "u velikoj meri zastareo i suvišan" i da je odbila da imenuje osobu za vezu, upućujući stručnjake OEBS-a na zvanične vladine izjave i brifinge.

Kremlj se ponovo oglasio 13. aprila reagujući na izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena koji je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za genocid u Ukrajini.

"Smatramo pokušaje da se situacija izokrene na ovaj način neprihvatljivim", rekao je portparol Dmitrij Peskov, prenosi Interfaks.

"Čak i više, kao što smo već rekli, to je teško prihvatljiva izjava za predsednika Sjedinjenih Američkih Država," smatra Peskov.

Bajdenovi komentari usledili su nekoliko dana nakon što su slike tela civila razbacanih na ulicama ukrajinskog grada Buče na periferiji Kijeva izazvale šok širom sveta. Iz drugih gradova su nakon toga stigli slični izveštaji o zločinima nakon povlačenja ruskih trupa.

Buča poslije zločina
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Šef policije Kijevskog okruga rekao je da je 720 tela pronađeno u regionu oko prestonice odakle su se povukle ruske snage, a da se više od 200 ljudi vodi kao nestalo. Nekim od pronađenih leševa ruke su bile vezane na leđima, a nekima je očigledno pucano iz neposredne blizine.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan rekao je nakon posete Buči 13. aprila da je Ukrajina "mesto zločina" i da je to u nadležnosti MKS.

"Moramo da probijemo maglu rata da bismo došli do istine", napisao je Kan na Tviteru.

Izvor: Interfax, Reuters, AP, i Dpa

XS
SM
MD
LG