Dostupni linkovi

Ukrajina preuzela odgovornost za napade na ruske baze na Krimu


Dim od eksplozija u vazdušnoj bazi Saki na Krimu viđen s obližnje plaže, 9. avgust 2022.
Dim od eksplozija u vazdušnoj bazi Saki na Krimu viđen s obližnje plaže, 9. avgust 2022.

Ukrajina je preuzela odgovornost za seriju vazdušnih udara na Krim nakon mesec dana neizvesnosti oko toga ko stoji iza njih. Jedan od napada, koji se dogodio početkom avgusta, gađao je rusku vojnu bazu Saki i tom prilikom stradala je jedna osoba, prenosi BBC. Ukrajina je tada odbila da prizna svoju ulogu u tome.

U članku za nacionalnu novinsku agenciju Ukrinform, glavni komandant Kijeva Valerij Zalužnji rekao je da su ukrajinske rakete gađale niz vojnih lokacija na Krimu, uključujući vazdušnu bazu Saki koju su 9. avgusta potresle višestruke eksplozije.

Osim nanošenja štete ruskim vojnim kapacitetima, Zalužnji je rekao da je namera bila da se ospori sveukupno vojno poverenje u Rusiji i osećaj nekažnjivosti. Vazduhoplovna baza Saki nalazi se u blizini Novofedorivka na zapadnoj obali Krima, plaže popularne među ruskim turistima.

To je prvi put da je Ukrajina napala sam Krim od početka ruske invazije u punom obimu. Poluostrvo koje kontroliše Rusija poslednjih nedelja postalo je predmet sve većeg broja ukrajinskih vojnih pretnji. "Vremenska prognoza kaže da će na Krimu biti veoma vruće", upozorila je ukrajinska vojska na Tviteru u sredu, pre nego što je nagovestila da bi okupacione snage Moskve mogle biti prisiljene da plivaju nazad u Rusiju preko Crnog mora.

Tvrdnja Ukrajine o njenoj ulozi u avgustovskom napadu označava potpuni preokret u odnosu na njen raniji zvanični stav da nije bila umešana.

U jednom trenutku ukrajinski ministar odbrane je čak sugerisao da je eksploziju u Sakiju moglo izazvati neoprezno pušenje ruskih vojnika. "Izgleda kao da su bacili opuške na nekoliko mesta istovremeno", rekao je Aleksij Reznikov za danske medije. Sa svoje strane, ruske vlasti na Krimu su odbile da direktno optuže Ukrajinu za odgovornost.

Lokalni zvaničnici su umesto toga okrivili eksplozije u vazduhoplovnoj bazi Saki kao neobjašnjivu detonaciju municije, pre nego što su naveli "dela sabotaže".

Rusija je anektirala Krim u martu 2014, nakon referenduma koji je međunarodna zajednica smatrala nelegitimnim. Glasanje je organizovano na brzinu nakon što su neobeležene ruske trupe preuzele kontrolu nad nekoliko strateških lokacija oko poluostrva. Moskva je 24. februara ove godine započela invaziju na Ukrajinu, koristeći Krim kao odskočnu dasku za premeštanje ruskih trupa dublje u Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG