Dostupni linkovi

Eksplozije na Krimu povećavaju pritisak na Kremlj


Dim od eksplozija u vazdušnoj bazi Saki na Krimu viđen s obližnje plaže, 9. avgust 2022.
Dim od eksplozija u vazdušnoj bazi Saki na Krimu viđen s obližnje plaže, 9. avgust 2022.

Posle eksplozija i drugih ukrajinskih napada na Krimu, Rusi sve više osećaju realnost rata, dok naneta šteta na strateški i simbolički važnoj teritoriji stavlja Kremlj pod politički pritisak. Istovremeno, nacionalisti i pobornici rata pojačali su kritike ruskog vojnog rukovodstva i Kremlja zbog loše pripremljenosti, velikog broja žrtava među vojnicima i spore ofanzive, pišu svetski mediji.

Poniženja na Krimu

Ukrajinski napadi na Krimu naneli su niz poniženja čuvenoj ruskoj Crnomorskoj floti, ocenjuje BBC.

Zapadni zvaničnici kažu je činjenica da su eksplozije na Krimu – za koji se smatralo da je daleko van domašaja ukrajinskih napada – posmatrale hiljade ruskih turista, od kojih su mnogi posle pobegli nazad u Rusiju, imala psihološki efekat na Moskvu.

Zvaničnici, koji su tražili da im se ne navodi ime, kažu da su eksplozije u vazduhoplovnoj bazi Saki 9. avgusta, kao i drugi napadi na poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014. godine izbacili iz stroja više od polovine aviona ruske Crnomorske flote.

Ukrajina je u aprilu potopila glavni brod flote, raketnu krstaricu "Moskva" koja je predvodila pomorski napade i, kako ukazuje BBC, njeno potapanje je bio veliki simbolični i vojni udarac.

U junu je flota doživela novu sramotu kada je bila prinuđena da napusti Zmijsko ostrvo na severozapadu Crnog mora koje je Rusija zauzela prvog dana invazije, dok su u julu ruski zvaničnici otkazali proslavu Dana mornarice u Sevastopolju zbog napada ukrajinskog drona.

Pored napada na vazdušnu bazu Saki u kojem je uništeno osam borbenih aviona, 16. avgusta je došlo do eksplozije u skladištu oružja na Krimu.

Zapadni zvaničnici su rekli da je ruska Crnomorska flota svedena na nešto više od obalske flotile koja je sada u defanzivi pošto mora da bude na oprezu zbog ukrajinskih napada. Oni kažu da je zbog toga u bliskoj budućnosti malo verovatan napad na luku Odesa na zapadu Ukrajine.

Ruski državni mediji su prošle nedelje izvestili da je smenjen komandant flote Igor Osipov. Na njegovo mesto je došao Viktor Sokolov.

Pometnja na 'Svetoj zemlji'

Skoro šest meseci od početka rata u Ukrajini, Kremlj invaziju i dalje naziva "specijalna vojna operacija", dok pokušava da održi osećaj normalnosti, ali serija ukrajinskih napada na Krimu dovodi u pitanje taj narativ, piše Njujork tajms (The New York Times).

S povećanjem ukrajinskih napada na strateški i simbolički važnoj teritoriji, pričinjena šteta počinje da stavlja Kremlj pod politički pritisak, ukazuje list, dodajući da napadi podvlače da čak i ono što Moskva smatra ruskom teritorijom nije bezbedno.

Iako je vojni uticaj napada možda minimalan, sve je više znakova da je lokalno stanovništvo uznemireno, dodaje list. Lokalni ruski zvaničnici na Krimu pozvali su stanovnike i turiste da ne paniče, insistirajući da nije bilo povređenih i da ruska protivvazdušna odbrana funkcioniše.

Ipak, ističe Njujork tajms, kako su prizori protivvazdušne paljbe na plavom krimskom nebu zasuli društvene medije, osećaj realnosti rata je sve očigledniji Rusima – od kojih su mnogi prihvatili tvrdnje Kremlja da "specijalna vojna operacija" za spas Ukrajine od nacista ide glatko i po planu.

Rusija i dalje ima vojnu nadmoć i nedavni napadi na Krimu nisu rezultirali teritorijalnim dobitkom Ukrajine, ali su, podvlači Njujork tajms, izgleda zadali psihološki udarac Rusiji, potkopavajući prethodnu percepciju ruske nepobedivosti na Krimu koji je više od ključne vojne baze. Na poluostrvu su letovali ruski carevi i sovjetska vrhuška, dok je ruski predsednik Vladimir Putin Krim nazvao "svetom zemljom" Rusije.

Pometnja na Krimu usledila je pošto su, kako se čini, ratni napori Rusije zaustavljeni na više frontova, ukazuje list. Borbe u Hersonu na jugu, i u regionu Donbasa na istoku uglavnom su usporene. Ruska ofanziva za zauzimanje Donjecke oblasti, dela Donbasa, privremeno je zaustavljena, po objašnjenju američkih zvaničnika, pošto je Moskva preraspodelila nekoliko hiljada vojnika na jug kako bi se suprotstavila očekivanoj ukrajinskoj ofanzivi.

Jedina kritika koja se toleriše

Nacionalisti i zagovornici rata sve više kritikuju Kremlj zbog neuspeha i pogrešnih koraka ruskih snaga u ratu u Ukrajini, ističe Volstrit džurnal (The Wall Street Journal), ukazujući da je njihov narativ u suprotnosti s verzijom Kremlja.

Kritičari koji generalno podržavaju rusku kampanju u Ukrajini, ne samo što sukob nazivaju ratom a ne "specijalnom vojnom operacijom" kako zahteva Kremlj, nego se izruguju nejasnim saopštenjima ruskog Ministarstva odbrane i tvrde da rat ne ide po planu kako tvrde vlasti – krive Putinovu vladu za neadekvatnu pripremu za rat, nepotrebno visoku stopu žrtava i spor tempo ofanzive.

"Naši uvaženi ukrajinski partneri zapravo uništavaju sve što mogu da dosegnu", napisao je ekstremno desni nacionalista Igor Girkin, nakon što su ukrajinske snage u julu napale ruske mete oružjem koje su isporučile SAD.

Girkin, koji je komandovao proruskim separatističkim snagama 2014. u Donbasu, jedan je od najglasnijih kritičara dosadašnjeg toka ruske invazije. "Neuspeh ruske vojne strategije u Ukrajini je očigledan", rekao je ranije ovog meseca.

Dok je rusko Ministarstvo odbrane posle eksplozija u vazdušnoj bazi na Krimu navelo da nije oštećen nijedan avion i da nije bilo žrtava, popularni kanal na Telegramu "Vojeni osvedomitel" (Ratni informer) objavio je fotografije uništenih aviona i izvestio o povređenim i poginulim, citirajući lokalne zvaničnike.

Telegram je jedan od retkih informacionih prostora lako dostupnih Rusima koji nude drugačije poglede na rat od zvanične verzije, navodi Volstrit džurnal, ukazujući da ruski državni mediji retko dozvoljavaju bilo kakvo priznanje slabosti ruske vojske.

Veteran iz Donbasa Aleksandar Hodakovski na svom Telegram kanalu ranije ovog meseca je napisao da je za dva dana borbe na "otvorenom terenu" izgubio pet boraca, što je više nego za tri meseca u borbama za Mariupolj. U objavi koja je imala više od dva miliona pregleda, on je rekao da su uprkos velikom broju nastradalih boraca ruske snage ostvarile skromne rezultate, okrivljujući vojni lanac komandovanja.

Girkin, bivši rezervni oficir ruske Federalne službe bezbednosti a sada lider nacionalističke organizacije Novorusijski pokret, tražio je da se oštro kazne najviši ruski vojni komandanti, uključujući ministra odbrane Sergeja Šojgua, kao odgovor na napade ukrajinskih snaga američkim Himarsima. Da je na Putinovom mestu, "najverovatnije se ne bi izvukli samo sa streljačkim vodom", naveo je Girkin u video snimku objavljenom na njegovom Telegram kanalu prošlog meseca, a takođe je i direktno kritikovo i samog Putina.

Kritike koje upućuju pristalice rata pojačane su prošlog meseca, pošto je značajno usporena ruska ofanziva u Donbasu, ukazuje list, dodajući da ruska vlada izgleda jedino toleriše kritike proratnih blogera koji nisu cenzurisani uprkos novom zakonu koji zabranjuje svako diskreditovanje ruskih oružanih snaga. S druge strane, analitičari kažu da bi glasovi koji traže od Kremlja da bude agresivniji u Ukrajini, mogli položiti osnovu za mobilizaciju, što je Putin dosad izbegavao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG