Dostupni linkovi

Ukrajina traži međunarodni embargo na uvoz nafte i plina iz Rusije


Serhiy Marchenko (arhivska fotografija)
Serhiy Marchenko (arhivska fotografija)

Ukrajinski ministar financija Serhiy Marchenko pozvao je u petak, 6. maja, na uvoeđnje potpunog međunarodnog embarga na uvoz ruske nafte i plina, zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Tokom online brifinga, Marchenko je rekao da se Ukrajina, nakon deset sedmica rata sa Rusijom, bori s balansiranjem svog budžeta. Istaknuo je da kao ministar financija ne može biti zadovoljan brzinom kojom financijska pomoć stiže iz inostranstva.

"Mi sada praktički ne uravnotežujemo budžet jer naši prihodi, nažalost, trenutno pokrivaju samo 54 posto naših troškova, isključujući vojnu potrošnju", kazao je.

Osvrćući se na "nedovoljne sankcije", rekao je da visoke cijene nafte i plina znače da Moskva ima budžetski suficit i da se "osjeća prilično ugodno".

"Glavno pitanje je potpuni embargo na kupnju plina i nafte od Ruske Federacije. To je nešto na čemu treba raditi. To će omogućiti uklanjanje mogućnosti financiranja rata", kazao je.

Evropska komisija je 4. maja predložila da sljedeća runda sankcija uključi faznu zabranu uvoza ruske nafte, što bi, ako bude odobreno, bio najteži potez protiv ruskog energetskog sektora do sada.

Pojedine zemlje na istoku EU zabrinute su da im neće biti omogućeno dovoljno vremena za prilagođavanje, iako je ovim prijedlogom najavljeno da će Mađarskoj i Slovačkoj biti dat rok do kraja 2023. godine.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak, 6. maja, da njegova zemlja ne može podržati novi paket sankcija koji uključuje embargo na uvoz nafte iz Rusije.

Ruska nafta čini 25 posto od ukupnog uvoza nafte u EU i glavni je izvor prihoda za Kremlj. Nema konsenzusa među 27 država članica EU u smanjenju korištenja prirodnog plina iz Rusije, energenta koji još nije pogođen evropskim sankcijama.

SAD su proglasile potpunu zabranu uvoza ruske nafte, plina i uglja, a Velika Britanija će postupno ukinuti rusku naftu do kraja godine. SAD su pristale da isporuče dodatnih 15 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog plina (LNG) u Evropu do kraja ove godine.

Rusija je upozorila da bi zabrana njene nafte dovela do "katastrofalnih posljedica po globalno tržište".

Rusija je treći najveći proizvođač na svijetu, nakon SAD-a i Saudijske Arabije. Otprilike polovina ruskog izvoza sirove nafte otišla je u Evropu, prije nego što su sankcije objavljene.

XS
SM
MD
LG