Dostupni linkovi

Ukrajina optužila Rusiju za napad u blizini nuklearne elektrane


Pogon oštećen u ruskom vojnom napadu u kompleksu nuklearne elektrane Pivdennoukrainsk u Ukrajini, 19. septembra 2022.
Pogon oštećen u ruskom vojnom napadu u kompleksu nuklearne elektrane Pivdennoukrainsk u Ukrajini, 19. septembra 2022.

Ruski projektil koji je pogodio područje u blizini nuklearne elektrane u južnoj Ukrajini nije oštetio reaktore, ali jeste drugu opremu, objavile su ukrajinske vlasti u ponedjeljak, 19. septembra, prenosi AP.

Ukrajinske vlasti su ovaj napad okarakterizirale kao čin "nuklearnog terorizma".

Predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski izjavio je da svijet mora "zaustaviti Rusiju prije nego što bude prekasno".

On je putem Telegrama 19. septembra rekao da je "raketa pala 300 metara" od nuklearne elektrane Pivdennoukrayinsk u ratom razorenoj regiji Mikolajev i da je "došlo do kratkotrajnog nestanka struje".

Zelenski je rekao da su prozori na kompleksu oštećeni. "Rusija ugrožava cijeli svijet. Moramo to zaustaviti prije nego što bude prekasno", kazao je.

Udar je uslijedio nakon upozorenja ruskog predsjednika Vladimira Putina o mogućim pojačanim napadima, nakon što su njegove snage pretrpjele neuspjehe na ratištu.

Projektil je pao u krugu od 300 metara od reaktora u postrojenju Pivdennoukrainsk, južnoukrajinskoj nuklearnoj elektrani, potvrdio je ukrajinski nuklearni operater Energoatom.

Rusko ministarstvo odbrane do ovog trenutka nije komentiralo napad.

Međunarodna agencija za atomsku energiju nije odgovorila na zahtjev za komentar, piše AP.

Industrijski kompleks koji uključuje nuklearnu elektranu Pivdennoukrainsk nalazi se uz rijeku Južni Bug, udaljenoj oko 300 kilometara od glavnog ukrajinskog grada Kijeva.

Crno-bijele videonadzorne snimke koje je objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane pokazuju dvije velike vatrene kugle koje eruptiraju jedna za drugom u mraku, praćene užarenim pljuskovima iskri. Vremenska oznaka na videu glasila je 19 minuta nakon ponoći.

Nuklearka je druga po veličini u Ukrajini, nakon elektrane u Zaporožju koja je više puta bila na meti udara.

Napad je uzrokovao privremeno zatvaranje obližnje hidroelektrane i oštetio više od 100 prozora na kompleksu, saopćio je Energoatom.

Ured predsjednika Ukranije saopćio je da su u napadu također prekinuta tri dalekovoda.

Ruske snage okupirale su eletranu u Zaporožju od prvih dana invazije. Granatiranjem su prekinuti dalekovodi, što je prisililo operatere da zatvore šest reaktora kako bi izbjegli katastrofu radijacijom.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopćila je da je glavni dalekovod u petak ponovno, osiguravajući električnu energiju potrebnu elektrani Zaporožje.

Osim infrastrukture, ruske snage nastavljaju napadati i druga mjesta. U posljednjem granatiranju ubijeno je najmanje osam civila, a ranjeno 22, saopćio je u ponedjeljak ured ukrajinskog predsjednika, prenosi AP.

Ruske snage preko noći su iz tvornice Zaporožja napale Nikopolj i Marhanets preko rijeke Dnjepar, oštetivši desetke zgrada i prekinuvši opskrbu strujom u nekim dijelovima gradova, saopćio je predsjednički ured.

Ruski udari također su pogodili Kramatorsk i Toretsk u istočnoj regiji Donjecka, navodi se.

XS
SM
MD
LG