Dostupni linkovi

SAD poručuju saveznicima da budu u stanju 'visoke pripravnosti'


Ruski vojni udar pogodio je 18. septembra termoelektranu Slavjansk u Donjeckoj oblasti.
Ruski vojni udar pogodio je 18. septembra termoelektranu Slavjansk u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naveo je "seriju pobeda" na bojnom polju protiv invazije ruskih snaga nakon izveštaja da su ukrajinske trupe stigle do istočne obale velike reke Oskil na severoistoku, ali se pridružio zapadnoj vojsci i drugim zvaničnicima upozoravajući na nove rizike u skoro sedmomesečnom sukobu.

Napad ruskih trupa na nuklearnu elektranu u blizini Mikolajeva na jugu, kako se izveštava, nije oštetio nijedan reaktor, ali je ukazao na stalne rizike po ukrajinska atomska postrojenja.

Zelenski je kasno uveče 18. septembra upozorio da je svako "zatišje" deo "pripreme za sledeću seriju" operacija. U međuvremenu, predsednik SAD Džo Bajden je rekao da iako Ukrajinci "pobeđuju Rusiju", ima još mnogo toga da se uradi. Predsedavajući Združenog generalštaba SAD izrazio je zabrinutost oko toga kako bi Moskva mogla da reaguje na neuspehe u borbi, pozivajući američke trupe u Evropi i saveznike da budu u "visokom stanju pripravnosti".

Rusi u nevjerici nakon napretka ukrajinske vojske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Ranije tog dana, ukrajinska vojska je putem Telegrama saopštila da su njene trupe uspostavile mostobran na reci Oskil u svojoj kontraofanzivi u severoistočnom regionu Harkiva.

Eksperti sugerišu da bi uporište na Oskilu moglo da ugrozi ruske trupe u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini za koji Moskva kaže da je prioritet i gde separatisti koje podržava Rusija drže delove teritorije već osam godina. Oskil teče na jug do reke Siverski Donjec, koja deli Luganjsku oblast koja zajedno sa Donjeckom čini ono što je poznato kao Donbas. Ukrajinska vojska je kasno 18. septembra saopštila da su se njene trupe "progurale preko Oskila", dodajući "Od juče Ukrajina kontroliše istočnu obalu".

Ukrajinski generalštab je rano 19. septembra saopštio da je u proteklih dan i po bilo šest ruskih raketnih udara, 22 vazdušna udara i više od 90 udara iz višecevnih raketnih bacača. U saopštenju se navodi da je oštećena infrastruktura u više od 30 gradova i naselja i upozoravaju Ukrajinci na kontinuiranu opasnost od vazdušnih i raketnih udara širom zemlje.

Ukrajinski nuklearni operater Enerhoatom optužio je ruske trupe za napad na nuklearnu elektranu Pivdennoukrainska u južnom Mikolajevskom regionu, ali je rekao da nijedan od njena tri reaktora nije oštećen. Objekat normalno funkcioniše, saopštio je Enerhoatom.

XS
SM
MD
LG