Dostupni linkovi

Putin upozorio da rat u Ukrajini može postati 'ozbiljniji'


Ruski predsjednik Vladimir Putin u Uzbekistanu, 16. septembra 2022.
Ruski predsjednik Vladimir Putin u Uzbekistanu, 16. septembra 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u petak, 16. septembra, da će Rusija snažnije odgovoriti ukoliko njene trupe budu pod daljnjim pritiskom ukrajinskih snaga.

Putin je poručio da unatoč ukrajinskoj protuofanzivi ne planira promjene u "vojnim operacijama", kako Rusija naziva svoju invaziju na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka Šangajske organizacije za suradnju u uzbekistanskom gradu Samarkandu, Putin je invaziju na Ukrajinu nazvao nužnim korakom za sprječavanje "zavjere Zapada s ciljem razbijanja Rusije".

Naglasio je da se "Rusiji u Ukrajini ne žuri" te da njeni ciljevi ostaju nepromijenjeni.

"Ne žuri nam se. Nema promjena", kazao je Putin novinarima nakon sastanka Šangajske organizacije za suradnju.

Optužio je ukrajinske snage za pokušaje izvođenja "terorističkih akata" i oštećenja ruske civilne infrastrukture.

Naveo je da je Ukrajina pokušala izvesti napade "u blizini ruskih nuklearnih postrojenja" i obećao da će učiniti "sve da spriječi bilo kakav negativan razvoj događaja".

"Za sada smo zaista prilično suzdržani. Ukoliko se situacija nastavi razvijati na ovaj način, odgovor će biti ozbiljniji", kazao je Putin.

Istaknuo je da je "oslabađanje" cijele ukrajinske regije istočnog Donbasa i dalje glavni vojni cilj Rusije.

Rusija je prošle sedmice bila prisiljena povući snage iz velikih dijelova sjeveroistočne Ukrajine, nakon brze ukrajinske protuofanzive.

Potez Ukrajine da povrati kontrolu nad nekoliko gradova i sela pod ruskom okupacijom označio je najveći vojni neuspjeh za Moskvu, otkako su se njene snage morale povući iz područja u blizini glavnog grada početkom rata.

Kijev je 16. septembra objavio da je, nakon povlačenja ruskih snaga, pronađeno stotine grobova u okolini Izjuma, u sjeveroistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkiv.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je na lokaciji u Izjumu pronađeno najmanje 440 grobova te da su žrtave većinom bili civili.

U invaziji koju je 24. februara pokrenula Rusija na hiljade civila je ubijeno i ranjeno, gradovi su uništeni, nuklearne elektrane pod rizikom, a 13 miliona Ukrajinaca je prisiljeno da napusti svoje domove.

Izvori: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG