Dostupni linkovi

Ukrajina negirala umešanost u lažne dojave o bombama na letovima iz Srbije


Lažna dojava o bombi na letu za Moskvu, Beograd, 15. mart 2022.
Lažna dojava o bombi na letu za Moskvu, Beograd, 15. mart 2022.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine negiralo je optužbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića o navodnoj umešanosti Ukrajine u lažne dojave o bombama na putničkim letovima ka Rusiji.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko objavio je na svom zvaničnom Fejsbuk profilu 18. aprila da su u pitanju "neosnovane optužbe", te da su Vučićeve izjave o navodnoj umešanosti Ukrajine u pretnje bombama u avionima koji lete iz Srbije ka Rusiji "netačne".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 17. aprila za TV Pink da u lažnim dojavama o bombama u avionima za Moskvu učestvuju strane službe sa teritorije dve zemlje, a prema njegovim rečima, jedna je zemlja Evropske unije, a druga je Ukrajina.

Vučić nije pružio više detalja o ovim navodima.

Aleksandar Vučić je rekao i da je 17. aprila uveče ponovo dojavljeno da se u avionu "Er Srbije" nalazi bomba dok se avion nalazio iznad Slovačke, ali je pilot nastavio da leti jer, kako navodi, "zna da je dojava lažna".

Prema njegovim rečima, "Er Srbija" više nema profit zbog vraćanja letova u prethodnom periodu, kada je na više letova, uglavnom na relaciji Beograd - Moskva, prijavljena bomba.

"Sve ono što smo sitno zarađivali, užasno mali novac, mi ga više nemamo", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je 20. marta rekao da se proverava ko šalje anonimne dojave o bombama na letovima aviona "Er Srbije" ka Rusiji.

Tokom marta je usledila serija lažnih dojava o bombi na letovima prema gradovima u Rusiji, koje su dovele do kašnjenja i odlaganja letova.

Srbija se nije pridružila sankcijama Evropske unije prema Rusiji kojim je zatvoren vazdušni prostor za ruske avio kompanije i privatne ruske letelice, kao deo sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko izrazio je razočaranje što se Srbija još nije pridružila sankcijama EU uvedenim Rusiji zbog njenog ničim izazvanog rata protiv Ukrajine. Nikolenko je naglasio da Ruska Federacija svakodnevno gađa rakete i bombe po ukrajinskim gradovima, ubija civile i uništava civilnu infrastrukturu.

"Oštre sankcije i jedinstvo demokratskog sveta mogu zaustaviti ovaj rat. Pozivamo Beograd da se zauzme za istinu i u potpunosti se pridruži podršci Ukrajini i održavanju vrednosti na kojima je zasnovana ujedinjena demokratska Evropa", rekao je Nikolenko.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara, iz Beograda je povećan broj letova prema i iz Moskve, koji je dostigao 15 letova nedeljno, samo prema glavnom gradu Rusije, uz dodatne letove prema Sankt Peterburgu.

Usled pritisaka za Zapada, Vučić je najavio 13. marta da će 21. marta broj letova na relaciji Beograd - Moskva biti vraćen na redovan broj.

XS
SM
MD
LG