Dostupni linkovi

Ukrajina će pozvati na isključenje Rusije iz Savjeta bezbjednosti UN


Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba najavljuje poziv za isključenje Rusije iz Savjeta bezbjednosti UN.
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba najavljuje poziv za isključenje Rusije iz Savjeta bezbjednosti UN.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba saopštio je da Kijev planira da pozove da se Rusija isključi sa pozicije stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija upotrebe „energetskog terora“ u ratu protiv Ukrajine, objavio je ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa (RSE/RL)

„Imamo vrlo jednostavno pitanje: da li Rusija ima pravo da ostane stalna članica Savjeta bezbjednosti UN i da uopšte bude u Ujedinjenim nacijama", upitao je Kuleba 25. decembra i ujedno odgovorio:

"Imamo ubjedljiv i obrazložen odgovor - Ne, nema!"

Rusija je jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, pored Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske i Kine. To joj daje pravo veta na bilo koju rezoluciju.

Moćno tijelo UN može da preduzme brojne korake u rješavanju globalnih kriza, uključujući odobrenje vojne akcije, odobravanje promjena Povelje UN i uvođenje kaznenih mjera kao što su sankcije protiv pojedinačnih država.

Energetski teror

Rusija je nedjeljama unazad optuživana da je prekršila međunarodno pravo tako što je gađala izvore vode i struje u Ukrajini dok su temperature padale. Kijev je te napade, izvedene raketama i dronom, nazvao aktima „energetskog terora“ čiji je cilj da se stanovništvo liši toplote tokom zime i slomi volja ukrajinskog naroda.

Posljedice masovnog raketnog napada Rusije na jedan od energetskih objekata u Ukrajini.
Posljedice masovnog raketnog napada Rusije na jedan od energetskih objekata u Ukrajini.

Kuleba je rekao da će Ukrajina zvanično saopštiti svoj stav 26. decembra i naveo da se u diplomatskim krugovima UN već raspravlja o tome da li Rusija treba da zadrži svoje stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti sa pravom veta.

Kuleba je 23. novembra pozvao da se Rusija prizna kao „teroristička država“ nakon talasa raketnih napada na energetske objekte u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima. Istog dana, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Savet bezbednosti tokom obraćanja putem video veze da preduzme čvrste mjere protiv Moskve zbog gađanja civilne infrastrukture.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je da više nije tabu razgovarati o globalnoj ulozi Rusije u slučaju da bude poražena u ratu punih razmjera, koji je pokrenula protiv Ukrajine u februaru.

"O ovim pitanjima se još ne govori na konferencijama za štampu i u javnim izjavama lidera država i vlada, ali se na nižem nivou već postavlja pitanje – kakva bi Rusija trebalo da postane da ne bi predstavljala pretnju miru i bezbjednosti?"

Zelenski poziva da se uskrati glasanje Rusiji

„Ne možemo biti taoci jednog međunarodnog teroriste“, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

„Rusija čini sve da generator energije postane moćnije oruđe od Povelje UN", poručio je.

Zelenski je pozvao da se Rusiji uskrati glasanje o bilo kojoj odluci u vezi sa njenim djelovanjem, navodeći da "Rusija već duže vrijeme pokušava da pretvori Savjet bezbjednosti UN u platformu za retoriku".

"Savjet bezbjednosti mora da da jasnu procjenu djelovanja terorističke države u skladu sa Poglavljem 7 Povelje UN“, rekao je Zelenski.

"Ukrajina predlaže da Savjet bezbjednosti usvoji takvu Rezoluciju kojom se osuđuje bilo koji oblik energetskog terora. Hajde da vidimo da li će neko u svijetu moći da kaže, zajedno sa Rusijom, da je teror protiv civila navodno dobar", zaključio je ukrajinski predsjednik.

Rusija je nastavila udare na ukrajinsku infrastrukturu -- uključujući termo i hidroelektrane i energetske mreže, uz višestruke masovne raketne napade u decembru, što je rezultiralo masovnim nestankom struje širom zemlje.

Sjedinjene Države su 21. decembra obećale novi paket bezbjednosne pomoći Ukrajini od 1,85 milijardi dolara koji će uključivati bateriju protivvazdušne odbrane Patriot u nastojanju da pomognu Ukrajini da zaštiti svoj vazdušni prostor.

Rusija je izvršila vojnu invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG