Dostupni linkovi

Zelenski se vratio iz SAD u Kijev, Rusija pojačava napade


Zgrada u Harkivu pogođena u ruskom napadu
Zgrada u Harkivu pogođena u ruskom napadu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oglasio se u petak, 23. decembra, po povratku u Kijev iz posete Sjedinjenim Američkim Državama, rekavši da njegove snage "deluju ka pobedi," iako je Rusija pokrenula nove udare širom zemlje.

Zelenski je na svom Telegram nalogu objavio da je u svojoj kancelariji u Kijevu nakon puta u SAD gde je obezbedilo novi paket vojne pomoći od 1,8 milijardi dolara i obećao da "ćemo sve prevazići."

Tokom posjete Zelenskog Washingtonu najavljena nova pomoć SAD-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

U međuvremenu, Ukrajina je na udaru žestoke ruske artiljerijske, raketne i minobacačke vatre. kao i vazdušnih napada na istočnom i južnom frontu.

Moskva je ponovila da neće biti okončanja rata dok ne ostvari svoje vojne ciljeve. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se rat završiti za pregovaračkim stolom kada "specijalna vojna operacija" postigne "ciljeve koje je postavila Ruska Federacija", dodajući da je "napravljen značajan napredak u demilitarizaciji Ukrajine".

Portparol Kremlja je istakao da nijedan ukrajinski mirovni plan ne može uspeti bez uzimanja u obzir "stvarnosti koja se ne može ignorisati", što se odnosi na zahtev Moskve da Ukrajina prizna suverenitet Rusije nad poluostrvom Krim, koji je aneksiran 2014. kao i druge teritorijalne dobiti.

Peskov je rekao da će ruski predsednik Vladimir Putin u petak posetiti fabriku oružja u Tuli, oko 150 kilometara južno od Moskve, i tamo predsedavati sastankom o industriji oružja u toj zemlji.

Ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage ispalile rakete iz višecevnih bacača "više od 70 puta" na tokom noći, dok su žestoke bitke vodile oko grada Bahmuta u istočnoj Donjeckoj oblasti, gde je regionalni guverner Pavlo Kirilenko rekao da su četiri osobe poginule, a sedam drugih ranjeno u proteklom danu.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su Bahmut i Lajman u susednoj oblasti Luganska, kao i linija fronta između oblasti Luganska i Harkova, podneli najveći teret ruskih udara, ali nije precizirao u kom stepenu.

U Hersonskoj oblasti u čak 61 ruskom raketnom, artiljerijskom i minobacačkom napadu u protekla 24 sata poginula je jedna osoba, a dve su ranjene.

Hersonski regionalni guverner Jaroslav Januševič objavio je na Telegramu da su ruske snage napale sa ukopanih položaja na desnoj obali reke Dnjepar, pogađajući obrazovne ustanove, stambene blokove i privatne kuće.

U istočnim oblastima Harkova i Dnjepropetrovska, ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija izvela šest raketnih udara i isto toliko vazdušnih napada na civilne ciljeve, dok su ukrajinske snage odbile ruske kopnene napade na 19 naselja na severu i istoku.

U ruskom granatiranju tokom noći takođe je pogođena bolnica u severoistočnom gradu Volčansk, u oblasti Harkov. Tom prilikom je ranjeno pet osoba, rekao je lokalni guverner Oleh Sinjehubov.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG