Dostupni linkovi

Novi napad dronovima na Kijev


Istražitelji na mjestu stambene zgrade oštećene u udarima ruskih dronova u selu Stari Bezradiči u Kijevskoj oblasti 19. decembra.
Istražitelji na mjestu stambene zgrade oštećene u udarima ruskih dronova u selu Stari Bezradiči u Kijevskoj oblasti 19. decembra.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je Rusija napala električnu mrežu i drugu infrastrukturu koristeći bespilotne letelice kamikaze u ranom jutarnjem napadu na Kijev i njegove okolne oblasti.

Prvi izvještaji govore da nema mrtvih i da su samo dvije osobe ranjene u napadu 19. decembra, za koji je vojna administracija za regiju Kijev rekla da je koristila više od 20 dronova iranskog dizajna.

U međuvremenu, ukrajinski vojni zvaničnici rekli su da je u napadu korišteno 35 bespilotnih letjelica Shahed, a 30 ih je oborila protuzračna odbrana.

"Bio je to jedan od najmasovnijih napada dronovima na našu zemlju od početka rata", saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

Sirene za vazdušni napad mogle su se čuti neko vrijeme u ranim jutarnjim satima oko Kijeva. Oko podneva začula se još jedna runda sirena za vazdušni napad.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je u međuvremenu rekao da preliminarne informacije pokazuju da nije bilo mrtvih ili povrijeđenih.

Oleskij Kuleba, guverner šire regije oko glavnog grada Kijeva, rekao je da su u napadima oštećeni infrastruktura i privatne kuće i da su dvije osobe ranjene.

"Teroristička zemlja nastavlja svoj rat protiv civilnog stanovništva", rekao je Kuleba u postu za Telegram. "Sve ćemo savladati."

Gotovo 10 mjeseci nakon svoje invazije na Ukrajinu, Rusija koristi krstareće rakete i iranske bespilotne letjelice kako bi gađala energetsku infrastrukturu Ukrajine širom zemlje, kao dio očigledne strategije da pokuša zamrznuti Ukrajince i demoralizirati stanovništvo.

Prošle sedmice Rusija je lansirala salvu projektila i bespilotnih letjelica protiv Kijeva i drugih ukrajinskih gradova, što je izazvalo opsežne nestanke struje.

Ukrajinski zvaničnici su se utrkivali da poprave oštećenu infrastrukturu i pozvali su na donacije sa Zapada, i generatore i opremu za električnu mrežu, ali i naprednije sisteme protivvazdušne odbrane.

Ruska invazija je generalno posustala, a trupe su bile prisiljene na tri velika povlačenja u gotovo 10 mjeseci od invazije 24. februara. Najžešće borbe trenutno su u istočnom regionu Donbasa, u blizini grada Bahmuta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao je otputovati u Bjelorusiju 19. decembra zbog spekulacija da bi Moskva mogla pokušati natjerati bjeloruske snage da napadnu Ukrajinu sa sjevera.

Uz izvještavanje AP-a i Reutersa

XS
SM
MD
LG